Framtidens energisystem testas på Chalmers

I veckan testas för första gången en unik, lokal marknadsplats för el, värme och kyla på Chalmers Campus Johanneberg i Göteborg. Satsningen, som finansieras av EU, är ett samarbete mellan Akademiska Hus och åtta lokala partners och görs i syfte att hitta nya vägar mot ett fossilfritt energiförsörjningssystem på internationell nivå.

Projektet Fossil-free Energy Districts (FED) har varit igång under ett och ett halvt år och nu är den digitala, IoT-baserade handelsplatsen redo att kopplas upp mot fastigheter på campusområdet och testas i skarpt läge.

Undvika förbrukningstoppar
Tanken är att byggnader som både konsumerar och i vissa fall producerar energi ska kommunicera med varandra för att undvika energiförbrukningstoppar som är både dyra och dåliga för miljön.

– FED:s marknadsplats är unik på flera sätt, dels eftersom den kopplar samman både el, värme och kyla och dels eftersom den gör det möjligt för mindre aktörer, till exempel en fastighetsägare som satt solceller på taket, att delta i energihandeln. Samtidigt är systemet sammankopplat med det större externa nätet, i vårt fall Göteborg Energi, som täcker upp när det finns behov, säger Claes Sommansson, projektledare för FED på Johanneberg Science Park.

Smarta digitala agenter
FED-systemet hanterar stora mängder data, både från fastighetsägarnas egna system och information som väder- och elprisprognoser, och uppdateras timme för timme.

Men det är inte fastighetsägarna själva som måste bearbeta informationen. Det arbetet görs av smarta digitala agenter som löpande fattar beslut för att optimera energieffektiviseringen på området.

– ­Den största fördelen med FED är att det är ett flexibelt system och det är något vi kommer att behöva i framtiden när andelen energi från förnybara källor, som sol och vind, växer. Den ojämna tillgången från dessa källor gör att prissvängningarna blir större, men agenterna i FED-systemet ska kunna förutse till exempel en köldknäpp och kunna fatta beslut om att börja värma upp ett hus redan innan det sker. På det sättet kan man köpa energi till ett lägre pris, innan efterfrågan går upp, men man slipper också att bränna av fossila bränslen som gas och olja, säger Joakim Pontén på Ericsson som haft ansvar för IT-lösningen inom FED.

Viktig milstolpe
De två fastighetsägarna på Chalmersområdet, Akademiska Hus och Chalmersfastigheter, är partners i projektet och tillsammans gör de betydande investeringar, bland annat flera nya solceller och ett stort batteri för att kunna lagra solenergi. Hela FED-systemet beräknas vara i drift vid årsskiftet.

– En stor utmaning har varit att knyta ihop fastighetsägarnas system med Ericssons och Göteborg Energis system. Testveckan vi nu genomför blir ett kvitto på att våra fastighetssystem kopplade ihop med den överordnade FED-marknadsplatsen fungerar bra, säger Per Löveryd, innovationssamordnare på Akademiska Hus.

Källa: Akademiska Hus

Om FED
Projektet Fossil-free Energy Districts, FED, är en innovativ satsning av Göteborgs Stad för att minska energianvändningen och beroendet av fossila bränslen i fastigheter. En unik lokal handelsplats för el, fjärrvärme och fjärrkyla utvecklas tillsammans med nio starka partners. Göteborgs Stad, Johanneberg Science Park, Göteborg Energi, Business Region Göteborg, Ericsson, RISE Research Institutes of Sweden, Akademiska Hus, Chalmersfastigheter och Chalmers bidrar alla med sin expertis och sitt kunnande för att FED ska bli attraktivt även i andra europeiska städer. Under 2017−2019 utgör Campus Johanneberg själva testbädden. FED samfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden genom initiativet Urban Innovative Actions, Europakommissionens satsning för att låta städer testa nya lösningar för sina utmaningar.

För mer information:
Per Löveryd, energiingenjör Akademiska Hus
Tel: 031-63 25 39
E-post: per.loveryd@akademiskahus.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega