Öbo får 180 000 nya hyresgäster

Det första bisamhället är nu etablerat på ÖBOs bovärdskontor.

Det första bisamhället är nu etablerat på Örebrobostäders bovärdskontor i Brickebacken. Slår projektet väl ut planeras fler bisamhällen till nästa år.

Det finns cirka 270 arter vilda bin i Sverige och en tredjedel är hotade, skriver Öbo i ett pressmeddelande.

Nu ska det kommunala bostadsbolaget hjälpa bina på traven genom att placera ut bisamhällen i sina stadsdelar. En biodlare tar hand om de nya hyresgästerna och lovar att de flesta bin är vänliga och oförargliga.

Projektet startade i veckan med en bikupa på bovärdskontorets tak i stadsdelen Brickebacken och nästa steg är att sätta upp två bikupor i Ölmbrotorp.

Hotade nyttodjur
De hotade bina har svårare att klara sig i ett jordbrukslandskap som blivit mer enformigt med för lite blommor och de tål inte den ökade användningen av bekämpningsmedel. Vissa arter minskar tydligt i antal och riskerar att försvinna.

Bin är en av våra viktigaste pollinerare. Utan bin skulle det inte bli någon skörd, vare sig i stan eller på landet. Cirka en tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin och humlor.

Bin bidrar också till mångfalden i naturen – när de pollinerar blir det fler blommor och bär som gynnar fåglar och andra djur.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega