Hälsostuga ska ge friska gårdstensbor

hälsostugan

Maria Magnusson på Angereds Närsjukhus och Johanna Froode från Gårdstensbostäder invigde Hälsostugan.

Gårdstensbostäder har i samarbete med Angereds Närsjukhus startat en hälsostuga för att främja hälsan hos de boende i Gårdsten.

Den nya Hälsostugan i Gårdsten utanför Göteborg invigdes den 21 mars och har ledorden mat, träning, kunskap och gemenskap, skriver Gårdstensbladet där bostadsbolaget informerar sina hyresgäster om vad som händer i området.

– Vi har väldigt stora utmaningar fram- för oss när det gäller hälsan i nordöstra Göteborg. I Hälsostugan har vi möjligheter att skapa en resurs med hög kvalitet, säger Björn Skog, folkhälsochef på Angereds Närsjukhus.

– Vi hoppas att tillsammans med alla aktörer kunna utveckla Hälsostugan till en mötesplats där gårdstensborna kan träffas över generationsgränserna, säger Johanna Froode, folkhälsovetare på Gårdstensbostäder som ska leda och utveckla verksamheterna i Hälsostugan.

Nyrenoverat gym
Innanför dörrarna i Hälsostugan möter besökaren ett nyrenoverat gym, träningsyta för gruppträning och renoverade omklädningsrum med mera.

Här finnas litteratur kring kost, hälsa och motion samt ett rum för att hålla föreläsningar och möten mellan Gårdstensborna och dietister, träningsexperter, läkare eller specialistsköterskor.

Kostråd och läkare
Från Angereds Närsjukhus är det främst folkhälsoplanerarna Maria Magnusson och Charlotta Bertolino som besökarna kommer att möta.

– Det vi gör i Hälsostugan handlar mycket om mat. Vi har kunskaper om mat och matglädje är viktigt. Dessutom kan vi erbjuda andra kompetenser i form av läkare, diabetessköterskor, säger Maria Magnusson. Detta kommer att bli jättebra, en fantastisk chans att erbjuda det som folk vill ha här i Gårdsten.

Investering i hälsa
Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto är mycket nöjd med den hälsofrämjande mötesplatsen.

– Vi ser oss som en viktig spelare i samhällsutvecklingen i Gårdsten och vi har ett mycket starkt engagemang för alla dom som bor i Gårdsten. Därför är den fortsatta investeringen i hälsa ett viktigt steg för oss att ta, säger Michael.