Charlotta blir ny ordförande i NMC

Charlotta szczepanowski

Riksbyggens Charlotta Szczepanowski blir ny ordförande för NMC, Nätverket för Hållbart Näringsliv.

Nu tar Charlotta Szczepanowski, chef för enheten för hållbar utveckling på Riksbyggen, över stafettpinnen som ordförande för NMC, Nätverket för Hållbart Näringsliv. Hon är också medlem i Förvaltarforums redaktionsråd och skriver krönikor på sajten.

Charlotta vill bland annat fokusera på att involvera fler som har hållbarhetsfrågor som sin huvudsakliga arbetsuppgift i företagen – utöver hållbarhetscheferna.

– Riksbyggen har under de senaste åren tagit många viktiga steg framåt när det gäller hållbarhetsarbetet. Jag ser ordförandeskapet i NMC som en chans att dela med mig av den kunskap och erfarenhet som vi byggt upp inom Riksbyggen, säger Charlotta Szczepanowski.

Fler kan bidra
Enligt Charlotta är det ofta fokus på hållbarhetschefen/miljöchefen i företagen, men det finns många strateger, specialister och samordnare som arbetar med hållbarhetsfrågan.

– Jag tror många av dessa personer vill ha mer kunskap om hållbarhetsfrågor så att de, bättre än idag, kan hjälpa hållbarhetscheferna att dra arbetet vidare internt. Det är ett tungt jobb att vara hållbarhetschef så många inom företaget måste hjälpas åt, säger Charlotta och tillägger;

– En önskedröm är att vi också får VD:ar, inköpschefer, HR-chefer och ekonomichefer att förstå hållbarhetsfrågan bättre genom NMC:s arbete. Jag förstår att det är en utmaning men man måste ju få drömma lite, säger Charlotta.

Sprida erfarenhet
Charlotta Szczepanowski, som har varit ledamot i NMC:s styrelse sedan 2014, menar att nätverket är jätteviktigt för att sprida erfarenheter och kunskaper så att företag kan ta sig vidare inom sitt hållbarhetsarbete.

– I nätverket finns alltifrån företag som kommit väldigt långt i sitt hållbarhetsarbete till företag som precis har börjat sin resa. Om man är ett moget företag får man chansen att berätta om alla bra saker som man gör och har man inte kommit så långt lär man sig massor.

På frågan om vilka frågor som hon ser som mest aktuella för ett hållbart näringsliv idag lyfter Charlotta två aspekter, som hon hoppas diskutera mer under sitt ordförandeskap inom NMC:

  1. Att hållbarhet inte är glasyren på kakan – det är kakan.
  2. Att hållbarhet handlar om att skapa värde samtidigt som man minskar sin negativa påverkan på planeten.

Snabbfakta om NMC

NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv är en partipolitiskt obunden ideell förening för företag och organisationer som vill utveckla sitt hållbarhetsarbete. Inom nätverket finns över 200 företag och organisationer inom olika branscher som tillsammans lyfter hållbarhetsfrågorna i näringslivet. Verksamheten består främst av frukostmöten, rundabordsmöten och paneldiskussioner om aktuella hållbarhetsfrågor för medlem¬marna. Mötena hålls i Stockholm, Göteborg och Malmö varav flertalet av mötena sänds direkt via webben.

För mer information

Charlotta Szczepanowski
Chef för enheten för hållbar utveckling på Riksbyggen
070-698 41 42

 

 

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Välj ett giltigt formulär