Ökad hållbarhet med LED-lampor

botkyrkabyggen, led

Lampbyten i Botkyrkabyggens områden sparar energi och ökar tryggheten.

Botkyrkabyggen sparar energi och ökar tryggheten. Bytet till 12000 LED-lampor är ett exempel på företagets hållbarhetsarbete.

Lamporna har bytts vid till exempel gång- och cykelvägar och lekplatser. Inomhus har nya lampor satts upp i bland annat trapphus, garage, tvättstugor och källare.

– Vinsterna för våra hyresgäster är flera. LED håller längre, vilket gör att det nu lyser på ställen som förut, då glödlampor ofta går sönder, i perioder kunde stå mörka. Dessutom har ljuset och belysningen förbättrats. Färgåtergivningen är bättre och nu lyser det där det verkligen behövs – på kodknappar och där vi sätter fötterna. Det ökar tryggheten betydligt, säger Chris Österlund, vd på Botkyrkabyggen.

Styrs av rörelse
Botkyrkabyggen har även tagit bort alla ljusknappar och ersatt dom med rörelsestyrning. Lampor lyser inte längre i tomma vindar och källare där många tidigare glömde släcka efter sig. På så sätt minskar elförbrukningen betydligt. Om ingen rört sig i trapphusen på en minut, sänks ljuset automatiskt till tio procent. Även det är viktigt för hyresgästernas trygghet.

– Det blir inte becksvart, vilket många uppskattar. Samtidigt sparar vi energi och pengar även på detta, säger Chris Österlund.

Sparar miljoner
Bytet till LED gör att Botkyrkabyggen sparar 3 GWh per år och cirka 4,5 miljoner kronor i elkostnader. Till det kommer besparingar i både tid och pengar eftersom de gamla glödlamporna behövde bytas ofta.

LED håller cirka 15-25 år och har en återbetalningstid på fem år.

Övrig energieffektivisering
Arbetet med att byta till LED-lampor har pågått åren 2016 och 2017. Förutom att byta belysning har Botkyrkabyggen även sparat energi genom att bland annat:

  • Installera värmepumpar.
  • Montera solceller på nybyggda ungdomsbostäder.
  • Byta radiatorventiler i Tuna och Storvreten.
  • Modernisera styr- och reglersystemen i Storvreten.
  • Installera ventilations- och värmeåtervinningssystem (FTX) i Bremora.
  • Bygga om FTX Alby.

Fler exempel på Botkyrkabyggens hållbarhetsarbete – både socialt, ekologiskt och ekonomiskt – kommer i företagets hållbarhetsrapport som presenteras måndag 23 april.

Läs också ”Botkyrkabyggen satsar på belysning för ökad trygghet”

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega