Laddplats kan bli god affär

Ska ditt företag eller du som fastighetsägare installera laddplatser för elbilar och i så fall när och hur? Fastighetsägarna Stockholm har tagit fram ett paket med tips och råd om hur man går tillväga.

Paketet som bland annat består av en film och en checklista vänder sig i första hand till bostadsrättsföreningar, men kan lika gärna användas av fastighets- och förvaltningsbolag, säger Anni Carpelan, utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm.

– Vi vill visa att det inte är så svårt som många vill göra gällande att installera laddinfrastruktur i sina fastigheter, säger hon. Det viktigaste är att ta reda på om du har tillräckligt effektutrymme i huset, och det har du oftast.

Bra service och konkurrensfördel
Anni Carpelan anser att det är en bra service och konkurrensfördel att kunna erbjuda sina boende och lokalhyresgäster möjlighet till laddning.

– Dessutom visar de kalkyler vi gjort att det ofta går att få god lönsamhet i investeringen, både utan och med bidrag. Fastighetsägare med garage och p-platser sitter på en stor affärspotential, säger hon.

Göran Crona med en av föreningens laddare.

Tolv laddare på 43 p-platser
Göran Crona är ordförande i bostadsrättsföreningen Fanan 30–31 på Östermalm i Stockholm. Föreningen har precis installerat tolv laddare bland sina 43 parkeringsplatser.

Det var ett led i det projekt som Fastighetsägarna Stockholm genomförde under 2017 där ett antal bostadsrättsföreningar erbjöds hjälp under processen med att installera laddinfrastruktur.

50-procentigt bidrag
– Vi hade börjat diskutera frågan i styrelsen när vi fick en fråga från en av våra hyresgäster om möjlighet att ladda sina elbilar. Då bestämde vi oss för att sätta igång, säger Göran Crona.

Investeringen gick på cirka 200 000 kronor, men med ett bidrag på 50 procent från Naturvårdsverkets Klimatklivet blev nettokostnaden bara cirka 100 000 kronor.

– Det handlar ju inte om några jättesummor och satsningen är samtidigt en bra service för våra medlemmar och hyresgäster. Redan används två av platserna för regelbunden laddning.

Text och foto: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

 

Få bidrag för din investering
Du kan få bidrag från Naturvårdsverkets Klimatklivet när du installerar laddstolpar. Bidraget är öppet att söka för alla företag och organisationer. Här är vad som gäller:

  • Max 50 procent av investeringskostnaden i bidrag
  • Möjlighet till elmätning och debitering är ett krav
  • Typ 2 Mode 3 är ett krav

Läs mer här om hur du söker bidrag från Klimatklivet

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega