Så ska HSB få fler kvinnliga fastighetsskötare

fastighetsservice4women

Jane Nykvist, Filiz Pulgo och Eva Rosenius utbildar sig till fastighetsskötare.

Endast fem procent av alla fastighetsskötare på HSB är kvinnor. Nu startar Fastighetsservice4women som ska öka jämställdheten.

I lärlingsprogrammet Fastighetsservice4women har fjorton kvinnor valts ut för att utbildas till fastighetsskötare. Utbildningen sker i samarbete mellan HSB, rekryteringsföretaget TNG och Arbetsförmedlingen.

– Fastighetsskötare är HSB:s största medarbetargrupp. Att endast fem procent är kvinnor är självklart problematiskt. Men nu gör vi något åt det, och det gör mig stolt. De här tjejerna är genuint intresserade av att lära sig fastighetsskötaryrket, säger Samira Mchaiter, verksamhetschef för fastighetsservice på HSB Stockholm.

Flera syften
Intresset för HSB:s lärlingsprogram har varit stort. Av totalt 180 sökande har 14 kvinnor från tre olika generationer nu antagits.

Förutom att öka jämställdheten inom yrket syftar programmet till att bidra till den långsiktiga kompetensförsörjningen i fastighetsbranschen, men också att bidra till ökad sysselsättning genom att utbilda arbetssökande i ett nytt yrke.

Under de kommande 40 veckorna varvas teorilektioner på Yrkesakademin i Sundbyberg med mentorsledd praktik i HSB:s fastigheter.

Serviceyrken lockar
Efter avslutad utbildning blir deltagarna examinerade fastighetsskötare, och har även chans till anställning hos HSB i Stockholmsregionen, eller via TNG.

– Vi ser vitt skilda yrkesbakgrunder bland de sökande. Den gemensamma nämnaren är att de alla vill jobba med service i kombination med något praktiskt, säger Åsa Edman Källströmer, vd på TNG.

För att delta i utbildningen har deltagarna genomfört TNG:s fördomsfria urvalsprocess, som går ut på att hitta sökande med rätt motivation, serviceförmåga och teknisk fallenhet.

Kvinnorna sökte till utbildningen anonymt, och fick genomföra skräddarsydda arbetspsykologiska tester, följt av personliga intervjuer.

Om Fastighetsservice4women

  • HSB, TNG och Arbetsförmedlingen ligger bakom initiativet Fastighetsservice4women – ett jämställdhetsinitiativ för att utbilda arbetssökande kvinnor till att bli morgondagens fastighetsskötare.
  • Fastighetsservice4women pågår under två terminer, och sker inom ramarna för Arbetsmarknadsutbildningens ”Testutbildning till fastighetsvärd, fastighetsskötare eller fastighetstekniker.”
  • Satsningen är ett led i Arbetsförmedlingens strävan att främja jämställdhet inom fastighetsbranschen vilket tillåter positiv särbehandling enligt Diskrimineringslagen 2 kap. 9 §, punkt 1.
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega