Ombud ska öka tryggheten i Botkyrka

Botkyrkabyggen satsar på en ny modell med trygghetsombud i alla stadsdelar.

Grannar som hjälps åt i grannsamverkansgrupper och grannstödjare som vakar över bostadsområdena skapar trygghet i Botkyrka kommun. Nu förstärks arbetet med områdesansvariga trygghetsombud i Botkyrkas alla stadsdelar.

Trygghetsombuden är ett nytt samarbete mellan Botkyrkabyggen, föreningen Grannsamverkan/Grannstöd samt Botkyrka kommun och en förstärkning av det trygghetsarbete som redan idag bedrivs i kommunen.

Trygghetsombuden ska finnas i alla fem stadsdelarna i kommunen, med ett huvudombud i varje stadsdel. Syftet är att öka engagemanget i civilsamhället.

Samarbete med polisen
Trygghetsombuden jobbar ideellt och ska bland annat ha dialog med Botkyrkabyggen och föreningen Grannsamverkan & Grannstöd.

Ombuden ska även veckovis rapportera till Botkyrkabyggens områdeschefer om EST-arbetet, ett samarbete mellan polisen, kommunen och Botkyrkabyggen.

I uppgifterna ingår även att ha nära kontakt med ansvarig polis samt underlätta för de boende att vara aktiva i trygghetsarbetet och tipsa polisen vid misstanke om brott.

Kartlägga otryggheten
– Med hjälp av trygghetsombuden kan kommunen, polisen och Botkyrkabyggen ta tillvara på medborgarnas upplevelse av trygghet i lokalområdet, tillsammans kan vi skapa en samlad lägesbild kring vart otryggheten finns som kan visa vart Botkyrkas gemensamma resurser ska riktas, säger Natasha Engberg, trygghetssamordnare på Botkyrka kommun.

– Satsningen på trygghetsombud är viktig för en positiv utveckling i Botkyrkabyggens områden. Trygghet uppskattas av våra hyresgäster, det är ett socialt kitt som vi alla behöver för att trivas och må bra. Det är inte minst efterfrågat i kommunens norra delar där vi idag behöver öka engagemanget och få igång arbetet med grannstöd, säger Jan-Erik Sandh, affärsområdeschef på Botkyrkabyggen.

Så jobbar trygghetsombuden

  • Ansvara för strukturen kring vilka som är aktiva kontaktombud i stadsdelen och som bor hos Botkyrkabyggen.
  • Upprätta och uppdatera mejllistor till aktiva kontaktombud.
  • Upprätta dialog med och vidarebefordra information till Botkyrkabyggens områdeschef i aktuell stadsdel.
  • Upprätta dialog med och vidarebefordra information till kontaktperson i föreningen Grannsamverkan och Grannstöd i Botkyrka.
  • Arbeta med EST, Effektiv Samordning för Trygghet: Ta emot utbildning i vad EST är, och står för, samt bli en rapportör veckovis till Botkyrkabyggens områdeschefer, som i sin tur rapporterar till EST.
  • Arrangera möten med berörda kontaktombud i områden, utifrån egen planering och tid.
  • Bidra till att ge förutsättningar för boende i områden att vara aktiva och engagerade i trygghetsarbetet, tipsa polisen vid misstanke om brott mm.
  • Upprätta kontakt med Grannstödsbilen och deras sätt att jobba. Gärna boka in sig och åka med en eller halv dag för att få utökad kunskap.
  • Ha nära kontakt med ansvarig polis för Grannsamverkan & Grannstöd.
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega