Drömchef eller stressmakare?

Ledarskapscoachen och tidningen Chefs bokredaktör Maria Gerlofson har sammanställt nio konkreta råd för hur du går från att vara en stressmakare till att bli en drömchef. Råden ingår i hennes nya bok “Drömchef eller stressmakare? 9 vägar till hållbart ledarskap”.

  1. Att sätta ramar. Att veta om och kunna förmedla företagets vision och affärsidé likaså ansvar, befogenheter och roller är viktigt. Är man otydlig kring dessa blir det lätt konflikter och stress.
  2. Prioritera smart. Det är avgörande för både resultatet och välmåendet. Allt kan inte vara lika viktigt och lika bråttom.
  3. Kommunicera tydligt. När det handlar om mål, prioriteringar, feedback och så vidare är otydlig kommunikation, eller ingen kommunikation alls, en stor orsak till stress. Här ingår också lyssnande som en viktig komponent.
  4. Ge vettig feedback. Det är det som medarbetarna saknar mest. Fokusera på styrkorna istället för svagheterna. Det är stressande att inte få höra vad man är bra på. Viktigt att den är specifik så att man kan utvecklas av den.
  5. Reflektion och utvärdering. Forskningen visar att stress inte är farligt om man får återhämtning. Slimmade organisationer blir lidande av att det inte finns tid att stanna upp och reflektera. Att fika, ha tid att fundera och fira är viktigt.
  6. Skapa bra och kreativa team. Konflikter uppstår i team. Du behöver ha människor som är olika men som trivs och fungerar tillsammans så att du kan nå dina mål.
  7. Hantera konflikter och svåra samtal. Konflikter och svåra samtal är jobbiga och stressande, men man måste ta i det direkt. Och kom ihåg att du kan ta hjälp.
  8. Var en förebild. Lyssna på varningssignalerna, ta hand om dig själv och visa vägen för andra. Var vaksam över hur du projicerar på andra och hur andra projicerar på dig. Ha självmedkänsla.
  9. Sök stöd. Du behöver inte klara allt själv. Hitta dina supporters. Och våga visa dig sårbar.

 

Läs mer i tidningen Chef

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega