Så drar du nytta av digitaliseringen

Christoffer Börjesson är nybliven chef för digital fastighetsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm och talare på Framtidens Förvaltare i februari. Läs några av hans bästa tips om hur du drar nytta av digitaliseringen.

– Jag ser inte digitalisering som ett teknikskifte utan mer som en positionsförändring för en verksamhet och dess affär. Så klart spelar tekniken roll men det handlar mer om hur man förhåller sig till tekniken och vad man som bolag vill göra i den här förändringens tid.

– Vilka digitala tjänster och upplevelser vill och måste man kunna erbjuda sina hyresgäster. Hur möter vi hyresgästernas förändrade köpbeteende, nya typer av boende- och kontorsformer? Med nya trender måste även organisationerna förändras med det.

Hur börjar man?

– Om man ska kunna utnyttja det nya digitala landskapet måste man som fastighetsägare ha kontroll på sin infrastruktur. Man måste veta vad som kan kopplas upp och göra det säkert. Det gäller att kunna hantera datan i de uppkopplade systemen, både ur ett kontroll och säkerhetsperspektiv. Om du inte har koll så är det svårt att skapa nya affärer.

– Det gäller all fastighetsrelaterad data – energiinfo, passage, vilka som kommer in i fastigheten och har tillgång till portkoder – helt enkelt hur fastigheten används.

Vad bör man tänka på mer?

– Det är viktigt att se fastigheten som en tjänsteplattform. Kan du utveckla fler tjänster som inte finns i dag, städning, hemleveranser, postboxar, digitala lås som olika typer av tillval? Att utnyttja de ny möjligheterna till att skapa bättre upplevelser och ökad valfrihet för boende och kontor.

– För att lyckas bör du bygga ett övergripande digitalt relationsförhållande med hyresgästen och ett bra system för att utveckla nya tjänster. Utifrån det kan du sedan utveckla egna appar med olika innehåll.

Vilka är de största svårigheterna?

– Att det finns så många möjligheter och att möjligheterna hela tiden utvecklas. Svårt att sätta saker i ett perspektiv. När är det relevant för oss att agera?

Och när är det det?

– För att du ska kunna vara med på tåget och ta vara på alla de nya möjligheter som dyker upp de närmaste åren bör du redan nu se till att ha kontroll på dina data och dina fastigheter!

Hur dyrt, jobbigt och krångligt blir det?

– Inte jättekrångligt men det kräver att man gör sitt jobb, backar tillbaka och går igenom alla handlingar. I dag är det billigare än det varit någon gång tidigare. En viktig fråga att ställa sig är förstås hur långt man är beredd att gå.

– Ett viktigt första steg är att låta IT-avdelning och teknikavdelningen närma sig varandra. På liknande sätt som man jobbar med kontors-IT i dag bör man jobba med fastighets-IT.  Det finns många snabba vinster att göra bara genom att sätta in enkel utrustning i fastigheterna.

– Musik-, transport- och finansbranschen har i nästan 10 år arbetat med sin digitala transformation. För att ta in den erfarenheten och lärdomen hur man arbetat med organisationsförändring, nya tjänster och upplevelser kan det behövas externt stöd. Här tror jag man ska våga ta hjälp men också samverka som bransch ihop, då vi delar samma ramverk i frågan, säger Christoffer Börjesson.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega