Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Frölunda Torg arbetar för social hållbarhet

I ett nytt samarbete mellan köpcentrumet och kommunala aktörer erbjuds validerad praktik till personer som är långt ifrån arbetsmarknaden.

– Vi vill lyfta de personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och som finns i vårt närområde, säger David Schongin, centrumchef på Frölunda Torg.

Som första köpcentrum i Sverige drar nu Skandia Fastigheters Frölunda Torg tillsammans med CentrumAkademin igång ett pilotprojekt som innebär att man erbjuder validerad praktik för personer som hamnat i utanförskap.

Det handlar om personer som bor i närområdet runt Frölunda Torg samt är arbetssökande hos Kompetenscenter Centrum/Väst eller hos Arbetsförmedlingen.

”Känns hoppfullt”
– Det är en fantastisk möjlighet för våra sökande att komma ut på en arbetsplats och öka sina chanser att få en anställning. Att kunna förbättra sitt cv och skapa ett kontaktnät är en viktig framgångsfaktor när man har stått utanför arbetsmarknaden ett tag. Det känns hoppfullt för framtiden att se det sociala engagemang som handlare och övriga på torget visar, säger Martina Löfås på Kompetenscenter Centrum/Väst.

Den validerade praktiken pågår mellan en och tre månader i varierande sysselsättningsgrad och praktikanterna får ersättning under hela perioden.

På Frölunda Torg är detta möjligt tack vare ett samarbete mellan Kompetenscenter Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen, Skandia Fastigheter/Frölunda Torg, Skandias stiftelse Idéer för livet samt idéskaparna Stig-Arne Bäckman och Tommy Hedlund.

Samhällsansvar
– När vi fick höra om den här idén kände vi direkt att det här var något som passade oss. Frölunda Torg är inte bara en plats för handel utan också en viktig mötesplats. Vi vill ge tillbaka till stadsdelen och vara en aktiv del i samhället som vi verkar i, säger David Schongin, centrumchef på Frölunda Torg.

En validerad praktikplats innebär att praktikanten genomgår en process med strukturerad bedömning, värdering och dokumentation. Efter fullföljd praktik får praktikanten ett kompetensbevis som är arbetsmeriterande och ett bevis på anställningsbarhet.

– På så sätt hjälper vi folk till arbetslivet. Efter praktikperioden finns det även möjlighet för butiken att erbjuda praktikanten ett jobb. Vår ambition är att detta ska leda till att människor får jobb, men även att vi hjälper våra butiker med rekrytering, avslutar David Schongin, centrumchef för Frölunda Torg.

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega