Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Newton

Restates bästa tips vid ombildning och förvaltning

Peter Hladisch, teknisk förvaltare och projektledare och William Palmér, teknisk förvaltare och projektledare på Restate.

Kunskaper i projektledning, kommunikation och förhandlingsförmåga är viktiga kompetenser vid ombildning och förvaltning av bostäder. Två av Restates medarbetare berättar varför och hur. 

Peter Hladisch är teknisk förvaltningschef på Restate och har erfarenhet av byggprojektledning och förvaltning av både kommersiella fastigheter och bostäder.

William Palmér är tidigare Newton-student på diplomutbildningarna Diplomerad fastighetsförvaltare och Diplomerad projektledare och anställd sedan två år på Restate.

30-årigt underhållsperspektiv
Restate har varit med vid ombildningen av cirka en tredjedel av Sveriges bostadsrättsföreningar.

– Arvet efter ombildningen är viktigt för oss då vi i många fall övertar förvaltningen av de nyombildade föreningarna. Underhållsplaner är också en mycket viktig del av förvaltningsarbetet där vi arbetar i ett 30-årigt perspektiv på våra planer. Där ser vi till att den tekniska skulden är kvalitetssäkrad och att utveckling av fastigheten sker, säger Peter Hladisch och tillägger:

Modell för på- och ombyggnader
– Det bästa och mest utmanande i arbetet är att få till alla dessa delar till ett fungerande maskineri så att det utvecklas i en positiv riktning och skapar värde för alla parter. Viktigt att komma ihåg är att förvaltning faktiskt innebär en långsiktig planering av hela verksamheten. Målet är att utveckla föreningen till det bättre i alla avseenden, samtidigt som man tar ett ansvar framåt i tiden och inte bara tänker på nuläget.

Restate har utvecklat en modell för på- och ombyggnader för bostadsrättsföreningar som har möjlighet att sälja eventuella byggrätter. Fokus är alltid att utveckla och öka värdet på fastigheten. Källarutrymmen, råvindar eller nya våningsplan ger nya bostäder och nya intäkter till föreningen.

Viktigt med kommunikation
William Palmér, verksam i bolaget som teknisk förvaltare och projektledare, tipsar:

– Förmågan att samarbeta med många olika slags kunder, fastighetsjurister och specialister inom olika områden är väsentligt för att kunna driva projektet från ombildning till löpande god förvaltning med tillhörande underhållsprojekt. En stor del av arbetet handlar om kommunikation då man hela tiden arbetar med olika slags människor.

Projektledningen
– Vid bildandet av en bostadsrättsförening utbildar vi även styrelsen för att lära dem hur de ska sköta sin förening med olika policys och beslut. Bygg-projektledningen är en del av förvaltningsarbetet där det ingår att utföra olika underhållsprojekt enligt underhållsplanen, vilket kan vara allt från stambyten till energieffektiviseringar.

Det roligaste jobbet
Restate projektleder just nu en ombyggnad av källarutrymmen i en bostadsrättsförening i centrala Sundbyberg. Både Peter och William skiner upp då de berättar om projektet:
– Att hjälpa en förening att öka värdet på sin fastighet och göra den mer attraktiv genom olika på- och ombyggnadsprojekt  är det roligaste jobb vi kan tänka oss.

Läs mer om Restate och deras affärsområden ombildning, konsultation vid nyproduktion, kommersiella transaktioner, fastighetsförvaltning och byggprojektledning. Eller kontakta Peter på 08-400 294 08 eller peter.hladisch@restate.se. Eller William på 08-400 294 07 eller william.palmer@restate.se så får du veta mer.
Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega