Energiforum drog igång säsongen

Willy Ociansson fångade som vanligt auditoriet med sina skröneliknande historier från verkligheten. Foto: Mats Cato

Höstens första kunskapsseminarium på Förvaltarforum lockade många deltagare och fick högt betyg. Snart kommer vi till Malmö och Göteborg.

Konferenslokalen i Waterfront Building i Stockholm var nästan helt fullsatt när Energiforum på onsdagen drog igång höstens seminarie-program.

– Det var intressant och trevligt, sa Peter Sunvisson, energichef på Dry-IT och en av deltagarna.

Att mäta är att veta
Under dagen diskuterades mängder av olika aspekter på nyttan med att mäta, analysera, åtgärda och följa upp sin användning av värme, el och tappvarmvatten. Flera energikonsulter berättade om olika lösningar och hjälpmedel.

Auditoriet var enigt om att det är viktigt att mäta och följa upp, men de flesta fastighetsägare har fortfarande inte kommit så långt. Däremot var de flesta av deltagarna överens om att det kommer att hända mycket de närmaste åren.

Inte längre dyrt att mäta
– Du behöver mäta noggrannare och systematisera din uppföljning, framförallt i samband med ombyggnader och nya installationer, för att veta att du verkligen får den funktion du betalat för. Med dagens digitala, trådlösa mätare är det inte särskilt dyrt att mäta, sa Göran Werner, energiexpert på Bebo och WSP.

Skrämmande exempel
Energigurun Willy Ociansson underhöll som vanligt med roliga, eller snarare skrämmande exempel, från verkligheten på hur fastighetsägare låter miljontals kronor gå upp i rök varje år på grund av bristfälig isolering och inkompetent drift och underhåll.

– I många fastigheter går det utan vidare att halvera energikostnaden genom väldigt enkla åtgärder, slog Willy Ociansson fast.

Handlar inte bara om pengar
Patric Karlsson från energikonsulten Mestro betonade att jakten på energiförluster inte bara får handla om hur mycket pengar som kan sparas.

– Det är viktigt att de som jobbar med intrimning och injustering av fastigheternas tekniska system får uppskattning för att de gör ett viktigt jobb. När man väl kommit igång med att skruva och fixa sporras man av att hitta nya sätt att spara.

Förvaltarforum i Malmö och Göteborg
Under hösten ökar Förvaltarforum sitt seminarieutbud. Den 19 oktober är det dags för Framtidens Förvaltare i Malmö och den 22 november kommer Framtidens Förvaltare till Göteborg.

Redan i nästa vecka kan du anmäla dig till vårt seminarium i Malmö. Håll utkik!.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega