Tre olika typer av fel i byggnader

Det är enligt energigurun Willy Ociansson inte omöjligt att halvera energianvändningen i byggnader som driftas och sköts på ett felaktigt sätt. På Energiforum ger han sina bästa tips på hur man sparar energi med enkla medel.

Willy Ociansson är en av Sveriges främsta experter på energieffektivisering. Hans specialitet är att hjälpa stora fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att förbättra inneklimatet och samtidigt reducera energikostnaderna.

Enligt Willy handlar det om tre olika typer av fel som gör att en fastighet använder mer energi än nödvändigt.

  1. Fel som tillkom på ritbordet
  2. fel som tillkommit för att man inte följde ritningarna samt
  3. fel som uppstått för att man förvaltat huset på fel sätt.

Vilka är de vanligaste problemen?
– I äldre byggnader handlar det främst om att man förvaltar på fel sätt, säger Willy Ociansson. Men i nyare byggnader är det inte ovanligt att man ritat fel eller att det slarvats vid själva byggandet. Att man inte följt ritningar utan hittat på egna lösningar som slagit fel.

Vad händer då?
–Felen medför såväl dåligt inomhusklimat som hög energiåtgång och stora kostnader. Ofta beror det på att man är omedveten om dessa onödiga energislukare,  som till exempel värme och belysning i garage som står på hela året som kan vara den helt dominerande elförbrukaren i hela fastigheten.

– Problemet är att det får fortgå för att man har en skötselfirma som inte gjort det dom ska, bara slentrianmässigt gör det man måste göra och som syns och struntar i resten. Många saknar kunskap. Men det kan även handla om att beställaren är otydlig med vad man vill ha gjort. När man har drift och skötsel utlagd på entreprenad väldigt viktigt att man skriver tydliga avtal om vad som förväntas av leverantören.

Hur mycket kan man spara?
– Jag har varit med om att halvera energianvändning i fastigheter på väldigt enkla sätt bara genom att se till att huset driftas på det sätt som det är tänkt från början. Framförallt slösas det mycket med el och belysning, till exempel genom att ha värme utomhus i belysning som står på. Ofta uppmärksammas det aldrig eftersom det pågått länge och blivit normalläge.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega