Humlegården sparar energi, tid och pengar

Humlegården Fastigheter har automatiserat uppföljningen av hur mycket el, fjärrvärme och fjärrkyla som används i deras fastigheter. På så sätt sparar man såväl energi som tid och pengar.

Energieffektuttaget mäts var tionde sekund. Sammantaget blir det sju miljoner mätvärden per dygn.

Lättare hitta och rätta till fel
– Mätningarna har gett oss helt nya möjligheter att se till att fastigheterna fungerar som de ska och effektivisera energianvändningen. Till exempel har det blivit mycket lättare att hitta och rätta till felaktigheter i styrsystem som annars kan vara svåra att upptäcka, berättar Per Rosén, chef för Drift och Teknik på Humlegården.

Spara upp till 25 procent
Mätningarna har inneburit energibesparingar på upp till 20-25 procent i vissa fastigheter. Dessutom har de automatiserade avläsningarna sparat in tid för medarbetarna.

– Automatiseringarna har inneburit att vi kunnat frigöra tiden för motsvarande två fastighetstekniker. De kan nu arbeta med att göra förbättringar i fastigheterna i stället för att springa runt och läsa av mätare, säger Per Rosén.

Ökad trovärdighet i våra löften
På Förvaltarforums energiseminarium den 30 augusti berättar Per Rosén också om hur de nya arbetsmetoderna även gett ökade möjligheter att säkerställa att energianvändningen i nybyggda fastigheter motsvarar den utlovade. Men att det också blivit lättare att ta reda på varför och om det inte gör det.

– Det ger oss en ökad trovärdighet i det vi utlovar, säger han.

Tillbaka till seminariprogrammet

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega