Sluta slösa energi – så styr och mäter du rätt

Martin Eksberg, Key Account Manager på energikonsultbolaget eGain.

Genom att styra uppvärmningen i dina byggnader med framförhållning utifrån en kombination av väderdata, byggnadens värmelagringsförmåga och inomhustemperatur kan du minska din energianvändning med 10–15 procent. Med hjälp av inomhusmätare får du dessutom kontroll på inomhuskomforten och kan trimma värmesystemet ytterligare.

Det säger Martin Eksberg, Key Account Manager på energikonsultbolaget eGain som hjälper fastighetsägare att bli av med onödig energianvändning.

På Energiforum i Stockholm den 30 augusti berättar han bland annat om företagets molnbaserade klimatstyrningssystem eGain forecasting som finns installerat i 4 000 flerbostadshus i 11 länder.

För detta har företaget bland annat belönats med Swedbanks stora hållbarhetspris och blivit utnämnt till gasellföretag av Dagens Industri.

Minskar både effektuttag och användning
– Traditionellt sett har uppvärmningen av en byggnad styrts utifrån den aktuella utomhustemperaturen. Men med vårt system väger vi även in all övrig väderdata, byggnadens värmelagringsförmåga samt inomhustemperatur för att veta när vi ska gasa eller bromsa med värmen, beroende på om vi har en solig eller regnig och blåsig dag framför oss. I genomsnitt går det att minska energianvändningen med 10-15 procent på detta sätt, och även effektuttaget på fjärrvärmen påverkas positivt, säger Martin Eksberg.

Jämn och god inomhuskomfort
eGain tillhandahåller även inomhusmätning, som ger en möjlighet att skaffa ett helhetsgrepp om hur värmesystemet fungerar och identifiera de svaga delarna.

– Inomhusmätarna bidrar till att dina hyresgäster kan få en jämn och god inomhuskomfort, men ger även svar på var de kallaste lägenheterna är belägna och ger dig möjlighet att analysera och åtgärda detta. Oavsett om bristerna finns i värmesystemet, lokalt i lägenheterna eller beror på byggnadstekniska brister i form av isolering av fasad eller fönster.

Nytta i löpande förvaltningen
Enligt Martin Eksberg betalar sig ett bra värmestyrnings- och inomhusmätningssystem inom ett par år.

– Samtidigt har du fått ett verktyg som du har nytta av i den löpande förvaltningen för att hålla koll på inomhuskomforten och fortsätta analysera dina fastigheter över tid när du gör andra åtgärder.

Tillbaka till seminarieprogrammet

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega