Bästa tipsen från Årets Fastighetsförvaltare

Stefan Nipstrand, Årets Fastighetsförvaltare i kategorin kommersiella fastigheter, delar med sig av sina bästa råd och avslöjar att hans förvaltarkarriär började i Moskva.

När Svenska handelsfastigheter startade 2015 fanns det inget fastighetsbolag som var nischat på just denna grupp av fastigheter. Nu har företaget hyresgäster från Boden till Ystad.

Förra veckan fick företagets förvaltningschef Stefan Nipstrand pris som årets kommersiella förvaltare 2017. Han älskar att jobba med handlare för att de har så stort driv.

Vilka är dina bästa råd för att lyckas som fastighetsförvaltare?
– Det gäller att ha en bra grundutbildning, att gilla människor och att tänka på att det inte finns några genvägar till att göra ett bra arbete.

Varför tror du att du blev årets förvaltare?
– Jag tror att motiveringen från de som nominerat mig föll Aff i smaken. Dessutom har jag jobbat brett som förvaltare på många arbetsplatser. Övning ger färdighet, jag har lärt mig hantera både hårda och mjuka frågor, högt och lågt.

Hur kom det sig att du blev fastighetsförvaltare?
– Jag jobbade som driftingenjör på Fastighetsägarföreningen och upptäckte att förvaltningen hela tiden behövde hjälp. De frågade mig om råd och jag gav bra svar, jag kunde både teknik, administration och juridik. Så jag tänkte att förvaltaryrket skulle passa mig och sökte och fick ett jobb. Mitt första jobb var på Statens fastighetsverk som fastighetschef för Svenska ambassaden i Moskva, ett mycket spännande uppdrag.

Hur påverkas du av utmärkelsen Årets Fastighetsförvaltare?
– Jag är så erfaren så personligen tuffar jag på oavsett utmärkelser eller inte, men det är jättekul att få priset och jag tycker det är bra att förvaltaryrket uppmärksammas. Förvaltningen är så viktig, och skapar långsiktiga värden, det ska vara ”core business” för alla fastighetsbolag tycker jag.

Vad är bäst med att vara fastighetsförvaltare?
– Det är så mångfacetterat, det är en passion, du har aldrig tråkigt. Varje problem blir en uppgift som du måste lösa. Och att jobba med handel ger kreativitet. Handlarna vill pyssla med det de är bra på – och deras framgång föder min framgång.

Vad är svårast med jobbet som fastighetsförvaltare?
– Det kan vara långa ledtider ibland, när man pratar med kommuner, trafikplanerare och liknande. Men oftast sköter de sig väldigt bra, det är bra service ute i kommunerna.

Vad är viktigast i ditt arbete?
– Helheten – att se till att köra ända in i kaklet. Annars blir det lätt lösa trådar som blir kvar månad efter månad. Det gäller att skriva ner allt, göra checklistor och vara tydlig I vad som åligger hyresvärden och hyresgästen och hitta gemensamma synergier och motivation att göra jobbet ihop.

Vad lägger du mest tid på i ditt jobb?
– Hälften är administration, hälften är mjuka frågor skulle jag säga. Det är väldigt mycket tid som går åt till administrationen men digitaliseringen underlättar mer och mer.

Hur utvecklar du din kompetens?
– Jag har varit med om det mesta. Men det stora som händer nu är digitaliseringen ­– hur man kan effektivisera fastighetsbranschen. Jag har en bra grundkompetens men det gäller att hänga med. Jag läser branschtidningar, går på mässor och pratar med olika organisationer för att få veta mer.

Har någon speciell erfarenhet ökat din kompetens?
– Det som ökat min kompetens är ”tidens tand”- när du jobbar i denna bransch stöter du förr eller senare på saker du redan varit med om. En sak jag lärt mig genom åren är till exempel att det bättre att underlova och överleverera än tvärtom.

Text: Martina Nyhlin
redaktionen@forvaltarforum.se

Stefans tips för att lyckas som förvaltare

  1. En bra utbildning är grunden!
  2. Innan du tar jobb som fastighetsförvaltare – tänk över om du älskar att jobba med människor – det är en förutsättning.
  3. Tänk på att det inte finns några genvägar till att ha en bra förvaltning. Var beredd på att kavla upp ärmarna och göra ett bra jobb. Lös uppgiften är mitt ständiga motto!

 

Årets Fastighetsförvaltare i korthet

Namn: Stefan Nipstrand.

Ålder: 50.

Titel: Förvaltningschef.

Arbetsuppgifter: Administration, kundkontakter, kundvård, ekonomisk uppföljning, utveckla fastigheter.

Utbildning: Gymnasieingenjör med påbyggnadskurs från KTH( Förvaltning), juridisk introduktionskurs mm.

Erfarenhet: 25 års erfarenhet inom HSB, Fastighetsägarna Stockholm, SFV, Locum, Ramböll, GE Real Estate, Svenska Handelsfastigheter.

Familj: Särbo, 2 uppvuxna barn.

Hobby: Älskar att spela tennis och cykla MTB.

Vad gör du om 10 år: Jobbar jag förhoppningsvis lite mindre och reser mer (helst i områdena kring medelhavet).

 

Juryns motivering

”Med sitt stora tekniska kunnande och känsla för hyresgästernas mjuka värden är vinnaren en mycket god ambassadör för yrkesrollen. Han hanterar dagligen alla typer av förvaltningsåtgärder, både högt och lågt, vilket skapar förtroende och förutsättningar för långsiktiga relationer med hyresgästerna. Han brinner för att förbättra, förenkla och optimera. Vinnaren har enorm kapacitet och genom sitt stora fokus på noggrannhet och kundnärhet skapar han just nu grunden för Sveriges bästa fastighetsbolag inom kommersiell fastighet.”

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega