Sabos hållbarhetspris till Skövdebostäder

Lina Eklund Svensson, Lena Christersson, Dan Sandén och Helén Ohlsson från Skövdebostäder tog emot Sabos Hållbarhetspris.

Skövdebostäder fick Sabos hållbarhetspris 2017. Priset tilldelas bolaget för projektet Aspö Eko-logi.

För två veckor sedan kunde Skövdebostäder berätta att bostadsbolaget nominerats till Årets samhällsbyggare av Dagens samhälle.

Nu har bolaget fått ytterligare en nationell utmärkelse i form av SABOs hållbarhetspris 2017. Priset delades ut den 28 april vid Sabos kongress i Linköping.

”Känns fantastiskt”
– Det känns fantastiskt att vårt Aspö Eko-logi får så många fina erkännanden på kort tid. Jag och mina medarbetare har lagt ner oerhört mycket tid och arbete för att få till alla aspekter av hållbarhet i projektet, säger Dan Sandén, VD på Skövdebostäder, och tillägger;

– Så för oss är det här ett kvitto på att vi satsat rätt och vi hoppas kunna inspirera andra till att göra liknande saker då vi visar att det går att jobba med alla aspekter av hållbarhet i ett bostadsprojekt till rimliga kostnader utan att göra avkall på kvaliteten.

”Höga ambitioner”
Priset delas ut vartannat år och med hållbarhetspriset vill SABO lyfta fram de tre hållbarhetsdimensionerna; ekologisk, social och ekonomisk. För att fungera långsiktigt behöver de gå hand-i-hand så att allmännyttan kan erbjuda goda bostäder.

Juryns motivering lyder:

”Skövdebostäder har, genom höga ambitioner och ett starkt samarbete med alla inblandade i nybyggnadsprojektet Aspö Eko-logi, skapat betydande möjligheter för de boende att leva miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart. Blandade boendeformer, rimlig hyresnivå, mobilitetslösningar för bilfria liv, elsparande hemma/bortaknapp, miljövänliga materialval och en gemensam köksträdgård med eget regnvattenssystem – allt detta och mycket mer gör Skövdebostäder till en mycket värdig vinnare av SABOs hållbarhetspris 2017.”

 

Kort om SABOs hållbarhetspris

SABOs hållbarhetspris delas ut vartannat år. SABO är allmännyttans bransch- och intresseorganisation. 2017 års tema för hållbarhetspriset har varit hållbart boende i samband med nyproduktion och renovering. Fokus har varit hur allmännyttan arbetat för att skapa förutsättningar och stimulera de boende till en mer hållbar livsstil som minskar det ekologiska fotavtrycket, bidrar till socialt välbefinnande och ett ekonomiskt hållbart boende.

Jurymedlemmar

Helén Ohlsson, ordförande i juryn och ledamot i SABOs styrelse, Jennie Wiederholm, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Pernilla Hagbert, forskare KTH, Thomas Sundén, VD Sustainable Innovation och Therese Rydstedt, sekreterare i juryn och projektledare för miljö- och energifrågor på SABO

 

Fakta Årets samhällsbyggare

För en vecka sedan nominerades Skövdebostäder också till Årets samhällsbyggare, priset är instiftat av tidningen Dagens Samhälle och går till framtidsinriktade projekt. Den prisutdelningen sker den 10 maj vid Stora samhällsgalan i Stockholm. Kategorin är öppen för kommuner, landsting, regioner, företag, organisationer och kommunala bolag.

I juryn ingår: Jonas Nygren, förbudschef Hyresgästföreningen och tidigare KSO i Sundbyberg (S), Karin Pilsäter, utredare TCO och tidigare riksdagsledamot (L) och statssekreterare, Kristina Axén-Olin, tidigare finansborgarråd Stockholm Stad (M), Maria Larsson, landshövding Örebro Län och tidigare barn- och äldreminister (KD). Juryns ordförande är Olov Carlsson, chefredaktör och vd på Dagens Samhälle.

 

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega