Vellinge gör tvärtom

Vellinge kommun lägger ut förvaltning och drift av Falsterbo Strandbad och 126 andra fastigheter.

När många kommuner väljer att ta tillbaka förvaltning och drift i egen regi går Vellinge kommun mot strömmen.

Vellinge testar i stället nya grepp och lägger ut sin tekniska förvaltning av 200 000 kvadratmeter lokaler på ISS Facility Service.

Peter Hertzberg, vd på Vellinge kommunlokal.

– Vi vill ha en stark motpart som är duktig på det de gör och som kan effektivisera vår förvaltning, säger Peter Hertzberg, vd på Vellinge kommunlokal AB och fastighetschef på BR fastigheter.

Vellinge kommun har tre fastighetsbolag – Vellingebostäder, BR fastigheter och Vellinge kommunlokal AB. Tidigare har Vellingebostäder skött förvaltningen åt de två andra bolagen, men nu kommer alltså ISS Facility Services ta över den rollen.

Renodlar bolagen
– Det fungerade bra även förut, men vi vill renodla bolagen och utveckla verksamheten ytterligare för att få en tydlig och effektiv förvaltning och nöjdare hyresgäster, säger Peter Hertzberg.

Att outsourca den tekniska förvaltningen är inte så vanligt inom kommunala verksamheter. ISS har tidigare levererat teknik- och energitjänster till Vellinge kommun och får i och med detta utökat förtroende när de blir helhetsleverantör av tekniska tjänster till kommen.

Som förvaltningsentreprenör kommer ISS bistå med en hel organisation med bland annat två förvaltare som ska ta hand om fastigheterna med hyresgästmöten, underhållsplan och löpande driftekonomi.

Stefan Holmstrand, affärsområdeschef på ISS Facility Services.

Redo för nya steg
– Det blir som en vanlig förvaltartjänst förutom att de inte har hand om årsredovisningen. Den ligger hos kommunen som förut, säger Peter Hertzberg.

Att Vellinge Kommun nu väljer att utöka avtalet med teknisk förvaltning ser ISS Facility services som en tydlig indikation på att de har ett stort förtroende för företaget som leverantör.

Stefan Holmstrand, affärsområdeschef på ISS Facility Services tycker att det är spännande att en kommun väljer att outsourca fler tjänster än traditionell drift.

– Det är ett tecken på att marknaden mognat och är redo att ta nya steg, säger han.

Text: Martina Nyhlin
redaktionen@forvaltarforum.se

 

Fakta om avtalet

ISS Facility Services levererar en helhetslösning inom tekniska tjänster med ansvar för förvaltning av 127 fastigheter och 200 000 kvadratmeter lokaler i Vellinge kommun.

Första delen av det nya avtalet träder i kraft den 1 oktober 2017 och sträcker sig över fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år. Andra delen av avtalet träder i kraft 1 maj 2019 och sträcker sig över motsvarande tid.

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega