Boende i centrum vid renovering i Fittja

Originalköken har behållits och fräschats upp.. Foto: Erik Mårtensson.

En bekräftelse på att vi har tänkt rätt. Så tycker Botkyrkabyggens renoveringschef Kasper Nilsson om att projektet Krögarvägen 2 fått Sabos pris för ”Årets renoveringsprojekt.
–Det känns jätteroligt att få priset! säger han.

Projektet i Botkyrka började som ett deltagande i Nordic Built challenge – en nordisk designtävling för renoveringsprojekt. Ett projekt i varje huvudstad ingick i tävlingen och huset på Krögarvägen 2 i Fittja blev Stockholms bidrag 2013.

Max 20 procents hyreshöjning
NCC och arkitektbyrån Spridd tog fram renoveringsmodellen Fittja peoples palace där utgångspunkten var att hyrorna inte skulle höjas mer än 20 procent och där fokus låg på medborgardialog och att de boende skulle kunna bo kvar i lägenheterna under renoveringen .

Kasper Nilsson.

 Att lyfta ut de boende ur husen är inte något alternativ i det här området eftersom det inte finns några lediga lägenheter i närheten. Det skulle vara väldigt tufft att bygga baracker till alla höga hus med stora familjer, säger Kasper Nilsson, projektledare hos Botkyrkabyggen.

Köksbordsmodellen
För att få en bra dialog med de boende användes den så kallade köksbordsmodellen, där hyresgästernas upplevelse av sitt boende inventer­ades.

– Vi byggde upp ett showroom dit de kunde komma och titta på sin lägenhets planlösning och sätta gröna och röda prickar på det som var bra eller dåligt. Vi nådde väldigt många på det sättet och vi tror att man tjänar på medborgardialog. Då får man den acceptans som behövs för att kunna göra renoveringarna, säger Kasper Nilsson.

Behåller köken
I projektet valde Botkyrkabyggen att bara renovera det som behövs för att lägenheterna ska hålla minst fyrtio år till.  Till exempel revs inga fungerande kök ut.

– Vi gjorde det som behövde göras. Men vi vill inte radera 1970-talet ur historien så vi har en basrenovering där vi behåller köken och målar om luckor och sätter in fräscha perstorpsskivor. Sen får man så klart välja till nytt kök om man önskar, säger Kasper Nilsson.

En viktig del i arbetet har varit att underlätta för nästa generation som ska renovera om kanske ytterligare fyrtio år.

– Vi har tittat på hur vi själva skulle ha velat ha det och varit noggranna med att dokumentera vårt arbete på rätt sätt.

500–600 lägenheter per år
Hyresgästerna verkar nöjda, enligt Kasper Nilsson.

– Vi har en redan sett indikationer i våra kundundersökningar på att hyresgästerna är nöjda trots att de bott i renoveringsstök. Men vi får veta mer i årets kundundersökningar.

Huset på Krögarvägen 2 är bara början på renoveringarna i Fittja. Nu ska övriga 8 700 lägenheter i området renoveras, och det måste gå fort.

– Det blir en renoveringsfabrik om vi ska hinna med det här. Vi måste upp i en hastighet på 500-600 lägenheter per år, säger Kasper Nilsson.

Ökat fokus på trygghet
Renoveringarna sker på ungefär samma sätt som på Krögarvägen 2, med vissa ändringar.

– I kommande projekt fokuserar vi mer på trygghet än på tekniska frågor i medborgardialogen. Vi funderar också på om vi kan renovera i olika steg i stället för att göra allt på en gång som på Krögarvägen 2. Det är en utmaning att effektivisera byggprocessen och samtidigt låta bostäderna vara så tillgängliga som möjligt, det måste vi titta mer på.

Läs även

Två får dela på renoveringspris

Förnyelse med 50-talscharm

Text: Martina Nyhlin
redaktionen@forvaltarforum.se

Mer om renoveringen 

  • Renoveringen pågick från slutet av augusti 2015 fram till sommaren 2016.
  • Huset har 68 lägenheter som bland annat fick nya badrum, nya fönster, ny el och en uppfräschning i köket.
  • Lägenheterna är välplanerade och byggda av gedigna material. Ytskikt, rör och ledningar var däremot slitna och stammarna byttes ut.
  • Entrén och trapphusen byggdes om med glaspartier, eftersom många upplevde dessa miljöer som otrygga.
  • Hyresgästerna kunde bo kvar i lägenheten under tiden, med tillgång till duschar och toaletter på annat ställe i huset.
  • Hyreshöjningen blev 19,3 procent.

Läs mer om Fittja peoples palace här

Juryns motivering till priset Årets renoveringsprojekt
”Projektet har på ett innovativt och verklighetsanpassat sätt bildat en användbar modell för företagets, och inte minst resten av Sveriges, fortsatta renoveringsprogram för liknande områden. Med boende i centrum har projektet tagit sin utgångspunkt i just – de boendes – förutsättningar och engagemang. I arbetet finns en tillbakablick på miljonprogrammets kvaliteter som företaget har byggt vidare på. Ansatsen i detta projekt är ’Långt ifrån Lagom.”

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega