Lönsamt med rätt varmvattenberedare

Klassiska VVC-system behöver inte vara det mest energieffektiva valet. Det visar en förstudie från Belok som vill lyfta fram hur värmeförluster från tappvarmvatten kan minskas.

Värmeförluster i lokaler är inte den största energitjuven för förvaltare och fastighetsägare. Men i takt med att energianvändningen i kontorslokaler effektiviseras via till exempel bättre klimatskal och effektivare belysning och ventilation står tappvarmvatten ut som ett område som blir allt viktigare att åtgärda.

Josep Termens, CIT Energy Management.

– Gör man inget med varmvattnet blir energiförlusterna proportionerligt större i förhållande till allt annat i kontorslokaler, säger Josep Termens på CIT Energy Management AB, som gjort rapporten på uppdrag av Belok.

Belok vill därför i sin förstudie inspirera till nytänkande

Alternativ till VVC
I förstudien räknar Belok på ett verkligt exempel som ska byggas, Oskarshamns nya psykiatrilokal, som har dagverksamhet och inte behöver så mycket varmvatten.

Förstudien kom fram till att på de platser i psykiatrilokalen där man behövde varmvatten kunde man klara sig på förrådsberedare i stället för klassiska VVC-system, det vill säga centraliserad varmvattenberedning med varmvattencirkulation.

– Det lönade sig både ekonomiskt och energimässigt, trots att man drev beredarna på el, säger Josep Termens.

Ny rörteknik
För lokaler med stort varmvattenbehov kan dock en centraliserad lösning ändå vara bäst. Där föreslår Belok att man i stället tittar på nya rörlösningar.

Förstudien lyfter till exempel fram rör i rör-lösningar, där varmvattnet cirkulerar i ett rör inuti röret, vilket minskar både installationskostnader och värmeförluster.

Studien nämner också en ny lösning från Luleåföretaget 3Eflow, där rörledningarna står tomma när de inte används.

En speciell flödesventil har en tryckgivare som känner när man vrider på kranen och dämpar vattenmassan. Genom att vattnet inte cirkulerar ständigt i ledningarna minskar man värmeförlusterna kraftigt.

Erik Abbin, vd på 3Eflow. Foto Lars Ling.

Växande intresse
– Men branschen vill hellre använda klassiska och beprövade tekniker, så de flesta kör på med samma lösningar som alltid, det vill säga VVC, säger Josep Termens.

Det finns dock exempel på ett kontor i Luleå och även bostadshus som fått 3Eflow-systemet installerat.

– Byggbranschen är konservativ, men en ändring har skett, framför allt på energisidan. Vi märker ett kraftigt ökat intresse då vi gått från en till snart tio referensinstallationer på bara ett år, säger Erik Abbin, vd på 3Eflow.

Text: Martina Nyhlin
redaktionen@forvaltarforum.se

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega