Släpp loss kreativiteten och spara energi

Stuprörstänkandet

Stuprörstänkandet gör det svårare att spara energi och öka lönsamheten, anser Willy Ociansson.

Jag känner inga långtradarchaufförer eller deras chefer men jag har ändå en tydlig uppfattning om dem.

De är säkert födda som bilfantaster och vet det mesta om motorer, oljor, växellådor, bakaxlar, däck och tunga släp. De har även kunskap om hur man kör så bränslesnålt som möjligt – man vill ju inte tanka för ofta.

Framför allt kan de alla detaljer om sin egen tradare och några veckor innan det är dags att byta den gamla mot en ny så suger de likt tvättsvampar upp all information om den nya bilen.

När bilen levereras vet de redan alla tekniska data, hur bilradion funkar och hur man öppnar sidofönstren– inget är oklart och det är kul att gå till jobbet.

Stora kunskapsluckor
Jag känner däremot rätt många hundra bovärdar, husvärdar, vicevärdar, fastighetsskötare, lokalvårdare, fastighetstekniker och deras chefer från norr till söder.

De flesta är väldigt intresserade av fastigheter och av de som bor där. Men av någon anledning finns det stora kunskapsluckor i hur hus fungerar generellt och även om hur deras egna fastigheter är beskaffade.

Ibland beror det på att man inte har så stort intresse och vanligtvis beror det i sin tur på att den organisation man jobbar i inte inbjuder till ett nyfiket och öppet sinnelag.

Stuprörstänk och revirpinkande
Det finns på sina håll ett stuprörstänk och ett utbrett revirpinkande där man har tydligt markerade gränser mellan olika grupperingar.

Ett konkret och inte så ovanligt exempel är när dörrar till teknikutrymmen har lås där bovärdens nycklar inte passar och gärna en skylt som klargör att innanför denna dörr får endast tekniker vistas. Eller när teknikerna på fältet är strikt uppdelade i OVK, EL och VVS samtidigt som kontoret är uppdelad med tydliga gränser mellan energi, bygg och ekonomi.

Lite som läkarskrået har en tydlig uppdelning mellan kropp och själ och tänder trots att alla komponenterna sitter i samma kropp och förväntas fungera bra ihop.

Demontera murarna
De fastighetsbolag som lyckats bäst i sin strävan att reducera energiåtgången är oftast de som demonterat dessa osynliga murar och hinder och släpper fram dem som visar nyfikenhet, intresse och kunskapstörst.

När man lär känna personerna bakom titeln visar det sig ofta att de har en hel palett av kunskap och intresse inom ett betydligt bredare spektra än det som förväntas av dem på jobbet.

De bygger hus, renoverar bilar och båtar, fiskar, dyker och flyger drake. För att bemästra dessa färdigheter har de under årens lopp skaffat massor av kunskap som de aldrig nyttjar på jobbet.

Ibland saknas det några pusselbitar om hur hus fungerar och vilka faktorer som påverkar byggnaders energiåtgång.

Uppmuntra personalen
Uppmuntra personalen att spela på alla strängar och erbjud vidareutbildning och kunskapsöverföring utanför de invanda mönstren så kommer de att blomstra.

Genomför sedan alla lönsamma besparingsåtgärder i syfte att spara pengar och förbättra inneklimatet så får ni energi- och miljöfördelarna på köpet.

Willy Ociansson

Willy Ociansson på Willys Cleantech och Energy Booster är energiexpert och inspiratör. Han arrangerar bland annat kursen Eco Driving av fastighet och har även utvecklat en metod som effektiviserar uttaget av bergvärme ur borrhål.

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega