Nya effektivare köregler

ko-artikelGavlegårdarna gör om kö- och uthyrningsregler för att klara ökad efterfrågan på bostäder.

Gävle närmar sig 100 000 invånare och aldrig har trycket efter bostäder varit så stort. För sju år sedan stod många bostäder hos Gavlegårdarna tomma, så är inte fallet nu. ­Idag står cirka 117 000 personer i Gavlegårdarnas bostadskö. Det är fler än vad det bor i Gävle.

Från och med den 22 november 2016 gör det kommunala bostadsbolaget om en del i kö- och uthyrningsreglerna, för att möta dagens- och framtidens bostadsmarknad.

Passiva i kön
– Vi vet att det är många som någon gång ställt sig i kön, men som inte aktivt söker något hos oss, säger Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna.

Hon menar att det finns ett behov av att se hur många i kön som faktiskt är i behov av en bostad nu.

Årlig aktivering
– Om alla som står i vår kö årligen aktiverar sitt konto, vet vi att de är aktiva bostadssökare, och vi får också aktuella kontaktuppgifter. Vi behöver se den faktiska mängden människor som vill bo hos oss för att planera vårt byggande.

Gavlegårdarna har stor efterfrågan och få lediga bostäder. Bolaget bygger mer än man gjort sedan 60- och 70-talet och inom några år kommer nästan 200 nya bostäder stå klara i Gävle.

 

Gavlegårdarnas nya kö- och uthyrningsregler

  • Krav på årlig aktivering för alla som står i vår bostadskö och som inte står som innehavare av ett aktuellt bostadsavtal hos oss. Den som har ett aktuellt avtal behöver inte aktivera sig. Däremot måste övriga familjemedlemmar som bor i samma bostad komma ihåg att aktivera sitt konto för att inte falla ur kön.
  • Alla som står i vår bostadskö får en poäng per dag, vare sig man har ett bostadsavtal eller inte. Detta för att göra systemet rättvist för alla. Det ska inte vara svårare för den som inte har något hyresavtal än den som redan bor hos oss.
  • Marknadsplatsen ”Direkt” försvinner och alla våra lediga hyresobjekt finns på Torget. Som bostadssituationen ser ut idag blir ”Direkt” ett slumpartat system. Genom att ta bort ”Direkt” blir det mer rättvist för alla.
  • Nollställning av köpoäng vid egen uppsägning av hyresavtal försvinner. Från och med nu behåller man sina intjänade köpoäng tills den dag man skriver ett nytt avtal hos oss. Det förbättrar möjligheten för den som exempelvis vill bli sambo och flytta från sin bostad, eller bestämmer sig för att prova bo i eget hus eller köpa en bostadsrätt, men sedan bestämmer sig för att komma tillbaka till oss. Vi måste underlätta rörligheten.
  • Nu kan man tacka JA till alla dina erbjudanden och göra upp till fem intresseanmälningar istället för som tidigare tre stycken.

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega