Förvaltare med hjärtat på rätta stället

Maria Ralman startade ett idéellt café för unga tjejer som mår psykiskt dåligt. Läs intervjun där hon berättar hur det gick till när hon drog igång projektet.

Efter sommaren 2017 startade Café Lajvet på Kärleksgatan 5 A i centrala Malmö. Här kan unga tjejer få stöd av vuxna, träffa jämnåriga och delta i en rad olika aktiviteter.

Grundaren till Lajvet heter Maria Ralman och är fastighetsförvaltare och delägare i det privata fastighetsbolaget Henning Persson Förvaltnings AB i Malmö.

Fastighetsbolaget står för lokalhyra, fasta kostnader och städning. Utöver det har caféet bland annat ett samarbete med Mind som är en större förening som arbetar med psykisk hälsa.

Varför startade du Lajvet?
– Vi gjorde det av hjärta och själ och det är mest jag som har dragit i det. Anledningen var att jag har ganska många i min närhet som har barn som inte mår bra. Då började jag läsa på lite om psykisk ohälsa bland unga och den statistiken är fullständigt förfärlig. Det går inte på rätt håll i dag och det försämras snabbt. Jag har ju fått så mycket i livet, både yrkesmässigt och privat, så jag kände att nu är det tid att göra något bra för andra, säger Maria Ralman.

Hur ordnade ni lokalen?
– Vi hade funderat på detta ett tag, men inte hittat någon bra lokal. På Kärleksgatan 5A låg tidigare en radioaffär som hade en väldigt stor lokal. När de flyttade delade vi den i tre lokaler, så vi kunde hyra ut två av tre. Den tredje lokalen som blev över bestämde vi oss för att använda till ett gott ändamål. Att vi valde att ha caféet centralt i Malmö var avsiktligt. Då kan tjejerna känna sig trygga och det är inte så svårt att ta sig dit.

Vem driver verksamheten?
– Jag märkte att jag själv som ensam person hade svårt att nå ut till målgruppen. Jag behövde ha större kraft bakom och därför tog jag kontakt med Mind. De har massor av medlemmar, styrelser och folk som är anställda på heltid. De var jätteintresserade. Så sedan början av 2018 hjälper de till att få dit tjejer och har flera volontärer som jobbar där.

Varför mår unga tjejer sämre i dag?
– Det är stor skillnad från när jag själv var ung. Trycket från skolan, sociala medier och kompisar är mycket svårare att handskas med när man jämför med hur vi hade det. Jag vet också att om du ringer till sjukvården i dag och säger att du inte mår bra, så tror jag att det är ett halvt års väntetid innan du får någon att prata med om du inte mår väldigt dåligt så att du måste åka till akuten.

Vad gör tjejerna på Lajvet?
– Tjejerna ska kunna komma till caféet och prata med någon vuxen. Där finns två volontärer varje dag. De behöver inte nödvändigtvis ha utbildning, men de ska vara kloka, äldre människor som har egen erfarenhet eller brinner för de unga.

– På Café Lajvet finns likasinnade, man behöver inte känna sig konstig, utan där finns fler som har liknande problem. Det kan ju vara att man känner sig utstött och ensam. Då är det skönt att kunna träffa någon likasinnad.

– Tjejerna kan också läsa böcker, träna yoga, meditera, måla, skriva, lyssna på musik eller bara fika och slappa. Ibland är det lättare att samtalet kommer igång när man gör något och inte sitter och ser varandra i ögonen. De har också filmkvällar och föredrag med olika teman, till exempel mindfullness-övningar.

Vilken respons har ni fått?
– Responsen har varit väldigt bra över lag och det kommer fler och fler tjejer. Men det tar tid att vänja folk vid att gå dit. Många som mår dåligt sitter hemma och då är det svårt att komma ut. Så det har krävts mycket arbete för att få dem att komma. Jag trodde att det skulle gå snabbare eftersom det är så många som mår dåligt. Men Mind jobbar med detta och är ute på skolor och informerar.

Planerar du att utveckla verksamheten?
– Vi tänkte att vi skulle ha killkvällar då även killar var välkomna. Men vi har inte börjat med det eftersom det tar så mycket tid och kraft. Sen är det inte bra att blanda tjejer och killar. När jag gjorde undersökningar om det här hade jag kontakt med någon som driver en större psykologisk mottagning. De sa att det är svårt att få tjejer att öppna sig om det sitter killar bredvid. Så vi började med tjejerna, dels för att statistiken för deras psykiska ohälsa är sämre, dels för att jag privat kände tjejer som mådde dåligt.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Marias tips till förvaltare som vill engagera sig i sociala projekt

  • Det måste handla om något som man brinner för.
  • Man måste ha ett långsiktigt mål, ge det tid och låta det växa. Det är ingen ”quick fix”. Man måste avsätta resurser för det och ge det en ärlig chans.
  • Ta hjälp av sponsorer och samarbetspartners.

Läs mer om Café Lajvet

 

Kort om Maria

Namn: Maria Ralman
Ålder: 55 år
Yrke: Fastighetsförvaltare på Henning Persson Förvaltnings AB
Familj: Två barn
Bor: Lägenhet i Malmö
Fritidsintresse: Mat och dryck, skidåkning, hav och båtar.
Brinner för: Ungdomar, medmänskliga relationer.

 

Mind

Föreningen grundades 1931 och har till uppgift att främja den psykiska hälsovården, till bevarande av psykisk jämvikt och hälsa hos friska personer, till förebyggande av nervösa och psykiska sjukdomstillstånd hos därav hotade personer samt till förbättrande genom ändamålsenliga vårdåtaganden av dem som drabbats av sådana sjukdomar.”

Läs mer på Minds hemsida

 

Henning Persson Förvaltnings AB

Fastighetsbolaget förvaltar över 200 lägenheter i Malmö. Fastigheterna finns i områdena Centrum, Davidshall, Limhamn och Slottsstaden. Fastighetsbeståndet består till största delen av bostadslägenheter, men innehåller även kontors- och butikslokaler. Byggnadsfirman Henning Persson startades i mitten av 1930-talet och huvuddelen av dagens fastighetsbestånd har byggts i egen regi.

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega