Hestias nya vd: ”Ändrar inte ett vinnande koncept”

Hestia Fastighetsförvaltning ska växa i Norden de närmaste åren. I övrigt blir det mycket ”business as usual” lovar bolagets nya vd Linda Marthon.
– Det finns ingen anledning att ändra på ett vinnande koncept, säger hon till Förvaltarforum.

Frågan om att ta över ledningen på Hestia kom inte helt överraskande för Linda Marthon.

– Men jag är såklart jätteglad att jag fick frågan.Hade Realia velat ändra på Hestias strategi och utveckling hade de nog inte valt mig, säger hon när hon tar emot på huvudkontoret på Tegnergatan i Stockholm.

Hon känns redan hemtam i det nya jobbet. Och det är kanske inte så konstigt. De senaste tre åren har hon varit bolagets vice vd och operativa chef och jobbat tätt ihop med förre vd:n och en av företagets grundare Gunnar Isaksson.

Helhetsleverans
Dessförinnan var hon med och byggde upp och ansvarade för Hestias asset management-erbjudande. Hennes första kontakt med Hestia var som kund.

– Jag hade erfarenhet som kund av många förvaltningsbolag och tyckte att Hestia fungerade allra bäst.
Som operativ chef har hon prioriterat att få till enhetliga leveranser från alla affärsområden.

– En driftteknikers, hyresadministratörs och förvaltares vardag ser väldigt olika ut, men samtidigt är det en kund som vi ska leverera alla tjänsterna till. Vår styrka är att erbjuda en helhetsleverans med egen personal i alla olika delar. Det är så man uppnår bästa kvalitet och resultat, säger Linda Marthon.

Växa i Norden
Att växa i Norden är ett uttalat och naturligt mål för Hestia efter samgåendet med finska Realia.

– Vi vill vara en nordisk partner till våra kunder och märker också att kunderna efterfrågar det.

Långsiktiga relationer
I övrigt handlar det alltså om att fortsätta på den inslagna vägen och vässa egna processer och rutiner ytterligare för att leverera ännu bättre kvalitet.

– Våra kunder är nöjda men vi får inte slå oss till ro. Vi månar om långsiktiga relationer, det borgar för bäst kvalitet och bäst lönsamhet.

Som ett småföretag
Hestia har hela tiden drivits som ett småföretag med små overheadkostnader trots att man vuxit snabbt. Linda Marthon ser ingen anledning att ändra på det.

– Vi har en entreprenöriell ådra från medarbetare till ledning. Vi är och ska vara öppna för vad kunderna vill ha och kunna anpassa oss. Alla medarbetare hos oss har ett stort ansvar med ett tydligt stöd uppifrån.

Relativt okända
Bolagets linje har också varit att verka utan att synas och därför är man relativt okända trots sin storlek.

– Vi slår oss inte för bröstet och talar om hur duktiga vi är – vi vill vara duktiga istället. Då märker kunderna det. Men vi behöver kanske bli lite synligare för att kunna locka nya medarbetare framöver, det är svårt ändå för alla.

Jämställd ledningsgrupp
Linda Marthon är stolt över att bolaget i dag har en helt jämställd ledningsgrupp där tre affärsområdeschefer är kvinnor.

– Vi är ett ganska jämställt företag i övrigt också förutom på driftsidan där vi har svårt att hitta kvinnliga drifttekniker.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Linda Marthon
Aktuell som: ny vd för Hestia Fastighetsförvaltning

Utbildning: civilingenjör i lantmäteri med inriktning fastighetsekonomi vid KTH.

Karriär: fastighetsförvaltning och asset management på Schroders, AXA och NCM Donaldsons. Hestia sedan 2013 bland annat som chef för asset management, operativ chef och vice vd.

Favoritbyggnad: jag gillar den ursprungliga KTH-byggnaden. Alltid gillat de fina lokalerna.

Ingenjör eller ekonom? I mitt tankesätt är jag nog ganska ”ingenjörig”, i alla fall enligt min man som är ekonom.