Digital parkering i Strömstad

Allmännyttiga Strömstadsbyggen testade i somras att hyra ut tomma parkeringsplatser via webben – med lyckat resultat. Försöket uppskattades av besökarna och det kom in extra pengar i kassan.

Cirka tio miljoner människor besöker varje år den lilla staden med 13 000 invånare. En utmaning är att få kommunens parkeringsplatser att räcka under sommaren och på helger när turisterna strömmar till.

Bättre miljö och nya intäkter
I somras testade därför kommunens två fastighetsbolag att hyra ut 60 parkeringsplatser med hjälp av en webbapplikation som annars används för bokning i gästhamnen. Och försöket slog väl ut, berättade Strömstadsbyggens vd Göran Wallo på Sabos konferens Digitalisera Nu nyligen.

– Det har blivit betydligt enklare för besökarna att hitta parkeringen vi bidrar till minskad onödig trafik. Dessutom fick vi under 1,5 månad in 60 000 kronor i avgifter där vi tidigare endast haft intäkter på 2 000 kronor per år, säger Göran Wallo.

Dela på p-platserna
Bolaget går nu vidare med att permanenta försöket och redan i vinter hoppas man kunna ha 150–200 p-platser inne i systemet för att möta gränshandlarnas behov. På sikt hoppas man kunna få med merparten av hyresgästernas totalt 1 700 parkeringar i projektet.

– Vi tänker att våra hyresgäster kan dela med sig när de inte använder sina p-platser och att vi kan dela på intäkterna.

Hyra ut elbilsladdning
En annan idé är att komplettera många av parkeringarna med elbilsladdning för att på så sätt erbjuda ännu bättre service och få ökade intäkter.

– Många av våra norska besökare kör ju tesla eller andra elbilar. De är säkert beredda att betala för att kunna ladda smidigt, säger Göran Wallo.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se