Boskola för SFI-elever

ABK:s integrationssamordnare Saleh Fakhro håller i Boskola för SFI-elever på Furuboda

AB Kristianstadsbyggen startar en mindre ”boskola” för SFI-elever på Furuboda folkhögskola. Syftet är att bidra till ökad kännedom om vad som gäller när man bor i lägenhet, men också för att bidra till elevernas språkinlärning.

– Vi ser det som en liten del av vårt samhällsansvar som allmännyttigt bostadsbolag, säger Roland Prommersberger, bosocialt ansvarig på ABK.

Brand, återvinning och skötsel
Informationen gäller exempelvis brandsäkerhet, återvinning och skötsel av lägenheten. Även om flera av SFI-eleverna är hyresgäster hos ABK gäller det mesta av informationen oavsett om man bor hos ABK, hos andra hyresvärdar eller i annan boendeform.

– Vi har tagit fram ett enkelt material där vi namnsatt det man möter i vardagen, som saker i lägenheten eller ute i bostadsområdena, som exempelvis spis, fläkt och återvinningsrum. Jag är ute och visar eleverna och därefter arbetar de vidare med materialet som stöd, säger ABK:s integrationssamordnare Saleh Fakhro.

Lära sig bo i lägenhet
Boskolan börjar i liten skala, men förhoppningen är att samarbetet med Furuboda ska fortsätta med ytterligare grupper med SFI-elever.

– Vi ser samarbetet som oerhört positiv för deltagarna i vår verksamhet, säger Ancica Pavlovic, projektledare på Furuboda folkhögskola. Här möter vi nyanlända som lär sig svenska i våra språkkurser, etableringskurser samt SFI-kurser, och vi är glada att de får möjligheten att på ett bra sätt lära sig hur det är att bo i lägenhet i Sverige.

Minska risken för skador
ABK har tidigare haft boskola på Urbana hembygdsgården på Näsby och planer finns också på att starta upp boskola tillsammans med Slussen.

– Alla tillfällen där vi kan nå ut med information som dels kan minska risken för exempelvis bränder och vattenskador, och dels kan bidra till ökad språkförståelse, så är vi jättenöjda, säger Saleh Fakhro.

Källa: Kristianstadsbyggen

AB Kristianstadsbyggen, ABK, är ett av Sveriges 25 största kommunala bostadsbolag med cirka 9 000 hyresbostäder i Kristianstads kommun. Bolaget förvaltar dessutom genom dotterbolag 250 butiker och kontor, alla kommunala äldreboenden och gruppboenden och Kristianstads arena samt bygger Kristianstads nya badhus.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega