Stor test av utomhusfärger

Bara 4 av 46 utomhusfärger får godkänt i Folksams senaste test. Tre av de fyra tillhör färgtestets billigaste.

De fyra färger som klarar kraven på funktion, miljö och hälsa i Folksams färgtest 2015-2018 är Teknos Nordica Eko, Rusta Premium Fasadfärg , Biltema Träfasad V och Falu Vapen.

Ser man enbart till funktion, det vill säga sprickbildning, avflagning, mögel- och algpåväxt, klarar 31 färger testet, vilket är en väsentlig kvalitetsförbättring jämfört med tidigare tester. Men det är bara 5 färger som klarar miljö- och hälsokriterierna.

– För första gången har vi också jämfört priser och ser tydligt att dyrast inte alltid är bäst, säger Folksams hållbarhetschef, Karin Stenmar.

Skärpta krav
Karin Stenmar tycker att tillverkarna har lyft sig när det gäller funktionen, men att de inte tar sitt fulla ansvar när det gäller hälsa och miljö.

– Även om färgerna kvalitetsmässigt håller bättre så får det inte ske på bekostnad av människors hälsa eller vår miljö. Årets test visar att det går alldeles utmärkt att tillverka bra färg till ett rimligt pris, säger hon.

En anledning till att så få färger bedöms som acceptabla är att Kemikalieinspektionen har skärpt kraven på att tillverkarna ska informera om skadliga ämnen i produkternas säkerhetsdatablad.

Dåliga eller farliga
15 av de 46 utomhusfärgerna har efter två år så mycket påväxt av mögel, alger eller andra problem att Folksam är tveksamt till köp eller avråder från köp.

När det gäller miljö- och hälsoaspekter har färgsystem som innehåller till exempel cancerframkallande och reproduktionsstörande ämnen samt ämnen som är klassade som miljöfarliga underkänts.

Bra val
Färger som klassas som Bra val i Folksams färgtest 2018 (varumärke och färg):

  • Teknos – Nordica Eko
  • Rusta – Premium Fasadfärg
  • Biltema – Träfasad V
  • Falu Vapen – Falu Vapen

Källa: Folksam

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega