Tillfällig sommaruthyrning kräver tillåtelse

airbnb

Fastighetsägarna ger vägledning för vad som gäller när hyresgäster och bostadsrättsinnehavare vill hyra ut i andra hand över sommaren.

Huvudregeln är att hyresgästen varken får överlåta, byta eller upplåta lägenheten utan hyresvärdens samtycke. Både hyresgäster och bostadsrätthavare måste ha hyresvärdens/ bostadsrättsföreningens samtycke eller hyresnämndens tillstånd för att hyra ut i andra hand oavsett hur lång eller kort tid som uthyrningen gäller, skriver Fastighetsägarna.

Skäl till att tillåta uthyrning i andra hand kan vara ändrade familjeförhållanden eller studier och arbete på annan ort till exempel.

Som hyresvärd eller bostadsrättsförening behöver du däremot inte tillåta tillfällig uthyrning av det skäl att bostadsrättshavaren eller hyresgästen ska tjäna pengar på andrahandsuthyrningen.

Viktigt att informera
Informera dina hyresgäster om vilka riktlinjer som gäller vid andrahandsuthyrning och vilka konsekvenser det kan bli för den som hyr ut utan tillåtelse. Det är inte alls säkert att alla vet om att de kan riskera sitt hyreskontrakt om de hyr ut utan tillåtelse.

Ett råd till alla bostadsrättsföreningar är att ha en policy för hur andrahandsupplåtelser ska hanteras och vilka skäl som föreningen utgår ifrån vid sin bedömning. Då vet alla i föreningen vad som gäller.

Otillåten andrahandsuthyrning
Om du skulle upptäcka otillåten andrahandsuthyrning bör förstahandshyresgästen få en varning. Om en varning inte hjälper och uthyrningen fortsätter kan hyresgästen sägas upp och bostadsrättshavaren kan få flytta och sälja sin lägenhet.

Det är inte helt ovanligt att det är grannar som upptäcker uthyrningen, eftersom det blir extra mycket spring och nya människor som rör sig i fastigheten. Även upprepade störningar kan vara en grund för varning och uppsägning.

Återbetalning av hyra
En hyresgäst som hyr ut sin lägenhet i andra hand får inte ta ut en oskälig hyra. Det innebär i princip att andrahandshyresgästen ska betala samma hyra som förstahandshyresgästen. Om lägenheten är möblerad får förstahandshyresgästen lägga på 10-15 procent för möbelslitage.

Den andrahandshyresgäst som anser sig betala en oskälig hyra kan vända sig till hyresnämnden för prövning.

Källa: Fastighetsägarna

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega