Elnätspriset fortsätter upp

nils holgerssonsrapportenElnätspriset fortsätter att öka för landets konsumenter. Sedan 2017 har avgifterna ökat med i snitt 5,1 procent. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten.

Den senaste prishöjningen kommer efter en kraftig genomsnittlig höjning 2016 på 7,5 procent. Den brant stigande prisutvecklingen fortsätter därmed.

Siffrorna är hämtade från den årliga Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

Enligt rapporten står nätkostnaden idag för ungefär en tredjedel av de totala elkostnaderna i en genomsnittlig lägenhet.

”Måste brytas”
– De dominerande bolagen Vattenfall, Ellevio och E.ON bär ett stort ansvar för detta, då deras höjningar slår igenom stort och påverkar miljontals konsumenter. Även om Ellevio i år dämpar sin höjningstakt. Den här utvecklingen måste brytas och konsumenternas ställning stärkas, säger Jennie Wiederholm, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Konsumentprisindex, KPI, för 2017 ökade med 1,9 procent. Det innebär att den genomsnittliga elnätshöjningen är mer än dubbelt så hög som KPI det senaste året.

Fortsätter 2018
– Vi ser också att trenden fortsätter även 2018. E.ON har aviserat att höja sina elnätsavgifter från den 1 juli 2018 med ytterligare 10 procent. Utvecklingen visar att regeringen måste ta till sig Energimarknadsinspektionens förslag för att begränsa prisökningarna. Den låga risken i elnätsföretagens verksamhet, där konsumenten inte har någon valmöjlighet, ska också avspeglas i avkastningen. Det är orimligt att höjningen av elnätsavgifterna är så kraftiga år efter år, säger Jennie Wiederholm.

De tre stora bolagen Vattenfall, Ellevio och E.ON har monopol på elnäten i 141 av 290 kommuner vilket ger dem en mycket avgörande position och deras prisjusteringar slår igenom stort. E.ON höjde sina priser 2017 med i genomsnitt tio procent. Vattenfall har sedan 2014 höjt sina priser med 41 procent.

Uppmaning till regeringen
– Vi vill särskilt inskärpa vikten av att dessa stora, ekonomiskt starka bolagen tar sitt ansvar för en balanserad prisutveckling, säger Jennie Wiederholm.

Organisationerna bakom Nils Holgerssonundersökningen har nyligen i ett offentligt brev till energiminister Ibrahim Baylan uppmanat regeringen att genomföra Energimarknadsinspektionens förslag om stärkt reglering av elnätsbolagens intäkter.

Källa: Sabo

Läs hela undersökningen här

Snabbfakta om Nils Holgerssonrapporten

  • Sverige har cirka 180 elnätsföretag. Eftersom det saknas konkurrens på elnätsmarknaden är priset reglerat och Ei har till uppgift att granska att avgifterna är rimliga.
  • Organisationerna bakom Nils Holgerssongruppen är Riksbyggen, HSB, Hyresgästföreningen, SABO och Bostadsrätterna.
  • I Nils Holgerssongruppens undersökningar ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Rapportens syfte är att redovisa de prisskillnader som finns mellan olika kommuner och målet är att skapa debatt som kan leda till sänkta priser för kunderna.
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega