Förslag till nya regler när lägenhet förstörs

En utredare föreslår att hyresgäster ska ha rätt till en ny lägenhet om den gamla förstörs till exempel vid en brand. Förslaget återfinns i promemorian ”Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs”.
Ett hyresavtal kan upphöra om en lägenhet blir förstörd. Hyresgästens har en utsatt ställning eftersom den är beroende av hur hyresvärden agerar. I dag tas det inte hänsyn till att omständigheterna kan skifta eller att olika lösningar kan vara motiverade.

Rätt begära nytt hyresavtal
För att åstadkomma ett starkare bostadssocialt skydd föreslår utredaren att bostadshyresgäster ska ha rätt att begära ett nytt hyresavtal när deras lägenhet har förstörts.

Det ska göras en skälighetsbedömning där hyresvärdens och hyresgästens intressen måste vägas mot varandra. Om hyresvärden ska återställa lägenheten eller kan förfoga över andra likvärdiga lägenheter kan det tala för att hyresgästen ska ha rätt till ett nytt hyresavtal.

Likvärdig lägenhet
Hyresvärden ska inte behöva bygga upp ett förstört hus men kan förpliktas att tillhandahålla en lägenhet i ett återuppbyggt hus eller en likvärdig lägenhet som hyresvärden kan förväntas förfoga över i ett annat hus.

Läs mer och ladda ned hela skrivelsen ”Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs”, Ds 2018:18

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega