Bolaget som ska bidra till branschens utveckling

I september planerar Svenska Fastighetsbranschens Investeringsaktiebolag att presentera sin första egna tjänst som ska bidra till branschens utveckling.
– Vi utvecklar nya lösningar som antingen effektiviserar arbetet eller förbättrar för kunderna, eller både och, säger bolagets vd Andreas Nordgren.

Svenska Fastighetsbranschens Investeringsaktiebolag (SF Invest) som bildades i höstas ägs i dagsläget gemensamt av tolv företag i fastighetsbranschen. Uppdraget att utveckla branschen med hjälp av digitaliseringens möjligheter.

– Vi jobbar med branschutveckling och inte digitalisering, även om mycket av utvecklingen givetvis sker med hjälp av digitalisering.

Hybrid mellan bolag och förening
Andreas Nordgren beskriver bolaget som en hybrid mellan investmentbolag och intresseförening.

– Vi ska ta fram nya lösningar, testa dem bland delägarna och släppa ut dessa till marknaden när de är färdigutvecklade. På så sätt äger vi utvecklingstakten själva och bidrar till hela branschens utveckling.

Muskler att testa i större skala
Att bolaget har så många delägare är en stor fördel, anser Andreas Nordgren.

– När vi identifierat ett område som borde utvecklas kan vi testa det i större skala redan från början och med en så stor gemensam vilja, då går det att förändra även väl invanda branschbeteenden.

Att digitalisera bara för sakens skull eller bidra till små förbättringar är inte aktuellt för SF Invest.

– Det vi investerar i ska antingen skapa större värden på mindre mankraft eller tid eller vara väldigt mycket bättre för slutkunderna, det vill säga alltifrån hyresgäster till investerare.

Från skötsel till köp och sälj
Ambitionen är att skapa utveckling inom branschens
och man är beredd att verka inom alla områden, från skötsel, förvaltning och uthyrning till köp och sälj.

Bolaget har redan fått många propåer från startups och andra investerare som vill hitta samarbeten.

– Självklart ska vi ta vara på den möjligheten om det passar vår ägarskara.

Lanserar första tjänst i september
Men än så länge är bolaget genom sitt dotterbolag i färd med att ta fram sin första egna tjänst. Ambitionen är att den ska lanseras den 19 september i år. Andreas Nordgren vill dock inte avslöja så mycket mer.

– Jag kan säga så mycket som att vår nya tjänst bidrar till att ändra arbetssätt för hela branschen på ett område där vi ser stora förbättringsmöjligheter.

I dagarna blev det också klart att Diös och NP3 går in som delägare i SF-Invest.

– Intresset är fortsatt stort bland branschens aktörer att vara en del av SF-Invest och ytterligare partners kommer med största sannolikhet tillkomma före lanseringen, säger Andreas Nordgren..

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Svenska Fastighetsbranschens Investeringsaktiebolag ägs gemensamt av Croisette, Klövern, Svenska Hus, Novi Real Estate, Wihlborgs, Wallenstam, Balder, Corem, Kungsleden, Midroc, Catena, Platzer, Diös och NP3.
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega