Hållbar tvättstudio med vardagsrumskänsla

Tvättstudion i brf Mariedahl, som tagit sin inspiration från HSB Living Lab, har flera hållbara lösningar.

Med inspiration och insikter hämtade från innovationsarenan HSB Living Lab får de boende i brf Mariedahl en hållbar tvättstudio med extra allt. I tvättstugan i HSB:s senaste Mölndals-brf kommer tvättandet att kännas som en bisyssla.

– Tvättstudion i brf Mariedahl ska vara ett ställe som främjar möten mellan människor, en plats man söker sig till och där man kan umgås. Målet har varit att skapa en hållbar tvättstudio med vardagsrumskänsla, och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Anna Olofsson som är utvecklings- och hållbarhetsstrateg på HSB och har lett arbetet med tvättstudion.

Ljust och centralt
Tvärtemot många andra tvättstugor ligger brf Mariedahls tvättstudio ljust och centralt i markplan, som en del i en vinkel på bostadsrättsföreningens gård.

Den är omsorgsfullt inredd och får en helglasad dörr och stora fönster, vilket är en viktig hållbarhetsaspekt.

– Tvättstudions inbjudande utformning, läge och stora fönsterpartier bidrar till såväl trivsel som trygghet för de boende. Att behöva gå ner i en mörk, öde källare när man ska tvätta upplever många som obehagligt och otryggt. Det slipper man verkligen här, säger Anna Olofsson.

Inspiration från innovationshus
Tvättstudion, som har sin föregångare i forskningsarenan HSB Living Lab, är noga utformad för att främja det sociala umgänget mellan grannarna. En del av ytan består av tvättutrustning, medan den andra delen blir mer som ett vardagsrum.

Här kommer det att vara mysigt inrett med matta, soffgrupp, tv – och självklart wifi.

– Man kan ta med sig barnen eller fika med grannen när man väntar på tvätten. I en vanlig tvättstuga lägger man i tvätten och går tillbaka till sin lägenhet, men här kommer det vara så trevligt att man vill vara kvar, säger Anna Olofsson.

Tvättstudio med komplement
Lägenheterna i huset kommer alla att ha egna tvättmaskiner och torktumlare, men i tvättstudion finns flera bra komplement, som bland annat bättre torkmöjligheter, ångstrykningsmaskin/steamer och mangel. Sådant man inte har i sin egen lägenhet.

Det finns också planer på en motionscykel, även det en högst medveten hållbarhetstanke med tanke på de hälsofrämjande effekterna motionerande har.

Byteshörna
Dessutom planeras ett byteshörn där de boende kan lämna kläder, böcker och mindre prylar som de inte behöver, men som någon annan kanske vill ha.
– Även här har vi hämtat inspiration från HSB Living Lab, där de boende spontant satte upp en byteshörna för att enkelt kunna dela prylar med varandra. Vi på HSB har genom alla tider stöttat delningsekonomi på olika sätt och det vill vi fortsätta med. Alla behöver inte ha varsitt exemplar av alla prylar, säger Anna Olofsson.

Läs mer om projektet här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega