Så drar du nytta av energideklarationen

Energiexperten Adam Krantz kollar inställningarna på en värmepump i samband med en besiktning. Foto: Tobias Barsk.

Se till att vara med under besiktningen av din byggnad och gå ordentligt igenom åtgärdsförslagen du får. Då får du störst nytta av energideklarationen, säger Adam Krantz, certifierad energiexpert på Aktea Energy.

I år och nästa år är det dags för tiotusentals fastighetsägare att energideklarera igen. Tio år har gått sedan första gången och i dag omfattar kravet på energideklaration fler byggnader.

Inte ett nödvändigt ont
Många fastighetsägare ser fortfarande energideklarationen som ett nödvändigt ont och vill komma så billigt undan som möjligt. Men det är helt fel synsätt, anser Adam Krantz.

– En bra energideklaration är ett kraftfullt verktyg som du kan använda i ditt långsiktiga arbete med fastigheten för att sänka energikostnaden och förbättra inomhusklimatet.

Adam Krantz, Aktea.

Deltag vid besiktningen
För att få ut mesta möjliga av energideklarationen uppmanar Adam Krantz alla att vara med vid den numera obligatoriska besiktningen. I dag ska alla byggnader besiktigas på plats av en certifierad energiexpert.

– Om du är med på plats kan ni upptäcka och diskutera saker som inte alltid kommer med i protokollet. Alla tekniska utrymmen och system ska kontrolleras.

Ordentlig genomgång
Nästa steg är att begära en ordentlig genomgång med energiexperten om de åtgärdsförslag som lämnas.

– Åtgärdsförslagen ska vara LCC-beräknade men är ofta väldigt kortfattade. Det är därför viktigt att sätta sig ned med energiexperten och förstå hur hen räknat, och sedan föra in åtgärderna i fastighetens underhållsplan, säger Adam Krantz.

Fler nyheter
Årets energideklarationer innehåller flera nyheter som är viktiga att känna till. Tidigare har man kunnat beräkna den så kallade A-tempytan utifrån fastighetens lokalarea, men numera ska den A-tempererade ytan mätas upp.

Nytt är också att Boverket har fastställt den normala energianvändningen för vissa parametrar – inomhustemperatur, varmvatten och internlaster.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Adams tre viktigaste tips

  • Handla upp energideklarationen enligt lag. Ställ krav på erfarenhet och referensuppdrag. Boverket har en lista över alla certifierade energiexperter.
  • Var med under hela besiktningen av din byggnad och ställ frågor.
  • Gå igenom samtliga åtgärdsförslag ordentligt med energiexperten och för in dessa i underhållsplanen.

Ladda hem fler tips från Adam och Aktea

 

36 000 byggnader ska omdeklareras i år

Närmare 36 000 flerbostadshus och lokaler ska omdeklareras i år, närmare bestämt 29 421 bostadsbyggnader och 6 533 lokaler. Hittills under de tio år som gått har drygt 190 000 flerbostadshus och lokaler energideklarerats. I dag omfattas alla byggnader som är större än 250 kvadratmeter och ofta besöks av allmänheten av kravet på energideklaration.

Den som inte lämnar in sin energideklaration i tid får först en påminnelse från Boverket och några månader senare en påminnelse att göra energideklaration. Domstolen dömer varje år ut ett 30-tal viten för fastighetsägare som struntat i att deklarera. Vitena kan uppgå till flera hundra tusen kronor, beroende på hur många fastigheter man har.

Här hittar du Boverkets certifierade energiexperter

Läs mer på Boverkets hemsida om energideklarationer

Läs även:
Energideklarationen – en framgångssaga

Så drar Mitthem nytta av energideklarationen

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega