Riksbyggen antar fossilfria utmaningar

fossilfritt sverige, riksbyggen

Genom att anta tre utmaningar ställer sig Riksbyggen bakom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige.

De utmaningar som Riksbyggen antar är: Transportutmaningen, Solutmaningen och Klimatväxlingsutmaningen. Målet för Fossilfritt Sverige är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

– Hållbarhet ska genomsyra allt vi gör på Riksbyggen och därför är det en självklarhet oss att utmana både oss själva, de bostadsrättsföreningar som vi företräder och branschen för att vi ska kunna nå målet om ett fossilfritt Sverige, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Spelar avgörande roll
– Med utmaningarna vill Fossilfritt Sverige lyfta fram konkreta åtgärder för att sänka utsläppen av växthusgaser. Byggsektorn spelar en avgörande roll när Sverige ställer om till fossilfritt, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Fossilfritt Sverige startades som ett initiativ av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015 med målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Initiativet är en plattform för dialog och samverkan mellan företag, kommuner och andra typer av aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen.

Solutmaningen
Utmaningen innebär att man har målsättning att senast år 2020 ha installerat solceller och producerar egen solel.

Genom att visa hur många som satsar och tror på energiformen inspirerar Fossilfritt Sverige fler att följa efter.

Riksbyggen förvaltar totalt 4079 bostadsrättsföreningar och arbetar aktivt för att inspirera och hjälpa bostadsrättsföreningarna att skaffa solceller.

Transportutmaningen
Politikerna i riksdagen är överens om att koldioxidutsläppen från transportsektorn i Sverige ska minska med 70 procent till år 2030 jämfört med 2010.

För att visa vägen sätter de företag och organisationer som antar den här utmaningen målet att senast år 2030 endast utföra och köpa fossilfria inrikestransporter.

Riksbyggen antar denna utmaning med målsättningen att vara i mål år 2025.

Klimatväxlingsutmaningen
För att anta denna utmaning innebär det att man har eller planerar ett klimatväxlingsprogram för organisationens resor.

Ett klimatväxlingsprogram innebär att man lägger en intern avgift på resor med stora utsläpp av växthusgaser för att påverka den egna organisationen att välja andra alternativ.

Pengarna som tas in på detta sätt kan sedan användas för att stimulera ett fossilfritt resande eller andra klimatrelaterade projekt.

Planeten ska med
Riksbyggen arbetar sedan länge med ovanstående utmaningar inom ramarna för sin hållbarhetsplan, ”Planeten ska med”.

Hållbarhetsplanen innebär bland annat att all Riksbyggens nyproduktion miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad, att Riksbyggens unika Hållbarhetsverktyg används i varje projekt och att bolaget genomför analyser med brett hållbarhetsperspektiv vid upphandling.

Riksbyggen har även ett poängsystem som är målsatt kring hur de bostadsrättsföreningar som bolaget förvaltar kan fås att anpassa boendet och fastigheten till ett mer hållbart liv. Genom Riksbyggens enkla hållbarhetsidéer får föreningarna hjälp med den typen av anpassningar.

För mer information

Karolina Brick
Miljöchef på Riksbyggen
070-291 54 47

Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega