”Viktigt hålla hög lägstanivå”

Det tipset för att lyckas med förvaltning ger Årets Fastighetsförvaltare i kategorin Bostad, Anna Lackman, områdeschef på Stockholmshem.

Förvaltarforum hälsar på henne några dagar efter utmärkelsen, på hennes kontor på i Skarpnäck. Här är hon chef för tio personer, tre kundförvaltare, sex områdestekniker och en kundvärd.

Vad betyder utmärkelsen för dig?
– Det är ett kvitto på att vi gjort något bra. Självklart är det allas vår förtjänst, men jag försöker ändå ta åt mig att jag som chef haft en viktig roll i den positiva utvecklingen. Det har varit mycket blommor och gratulationer från kolleger, jättekul.

Varför blir du årets förvaltare?
– Jag tror att det beror mycket på den positiva utvecklingen vi haft i och kring våra 1 800 lägenheter i Bagarmossen. Stadsdelen har utvecklats väldigt positivt och våra hyresgäster trivs i dag väldigt bra. Det var ganska rörigt tidigare och vi hade låga betyg i kundundersökningar på flera frågor. Vi har förbättrat oss kontinuerligt i små steg.

Vad har ni gjort?
– Som förvaltare handlar det inte bara om att ta hand om husen, utan även om livet mellan dem. Få någon form av helhetsgrepp. Grunden är att uppfylla baskrav som trygghet, rent och snyggt och vi har jobbat med upplevelsen både i husen och utanför. Det är viktigt att ha en städfirma och en parkentreprenör som man kan lita på. Och att vi själva har koll på allmänna utrymmen, till exempel att lamporna lyser när jag kommer ned i källaren. Hyresgästerna ska kunna förvänta sig en hög lägstanivå.

– Vi har också drivit ett stadsdelsutvecklingsprojekt de senaste åren, Bagarmossen Smartup, där vi jobbat mycket med att involvera hyresgästerna i sådant de är intresserade av. Att odla är ett stort intresse som vi uppmuntrat och hyresgästerna har odlingslotter eller får ta hand om en rabatt där man odlar blommor. Förutom att öka trivseln påverkar det även tryggheten när man ser att någon är ute och pysslar på gården. Det har också bidragit till att allt fler säger sig känna sin granne

– Dessutom har vi arbetat med att utveckla centrumet på olika sätt och stöttat de lokala handlarna i utvecklingen av deras verksamhet. Att ha ett levande centrum är viktigt. Vi har bland annat hjälpt hyresgästerna att byta lokaler med varandra och har tagit fram ett skyltfönsterprogram som gör att butikerna blir mer inbjudande.

– Vi är också måna om att Informera lagom mycket och om rätt saker. Att kontinuerligt berätta vad som är på gång och vem man kan kontakta om man vill veta mer.

Vad är roligast med fastighetsförvaltning?
– Att få vara med att utveckla en stadsdel är väldigt spännande. Det är en framgångsfaktor. Men tycker också roligt att jobba med projekt och underhåll, det är en skön känsla när alla fönster är bytta, fasaden är nyrenoverad, taken är fräscha och det sista vi gör är att rusta upp gården i samarbete med hyresgästerna och ha en invigning. Man ser resultatet av sitt arbete väldigt tydligt. Också roligt att se medarbetarnas framgång, ansvar och engagemang för sina hus.

Och vad är svårast?
– Att försöka se till att ha husen i bra skick fast det kanske inte alltid finns tillräckligt med resurser. Och att acceptera att allt inte går att lösa på en gång, det gäller att ha tålamod. Man tycker ju att ens egna hus är det viktigaste som finns.

Hur utvecklar du din kompetens?
– Jag läser en hel del om hur andra gör, inte minst på Förvaltarforum och Sabos sajt, det ger mycket inspiration. Jag går också utbildningar både internt och externt. Dessutom gör vi en hel del studiebesök.

Text och foto: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Annas bästa råd:

  • Se till att ha en hög lägstanivå vad gäller helt, rent och snyggt, det är mycket svårare att slänga första papperet när det är rent.
  • Viktigt ta kunderna på allvar. Lyssna på dem och försöka hjälpa och framförallt motivera varför när vi inte kan göra dem nöjda. Handlar ofta om underhåll.
  • Små enkla insatser kan bidra till att öka trivseln mycket. Vi placerar till exempel ut marschaller i våra områden på lucia (så mäktigt) och jättefina påskris till påsk. Det där lilla extra.
  • Uppmuntra hyresgästerna till delaktighet i skötseln, när de vill vara delaktiga.

 

Mer om Anna
Områdeschef förvaltningsområde 8, Bagarmossen/Hammarby sjöstad/Farsta (cirka 2 500 lägenheter)
Utbildning: naturvetare
Förvaltare sedan: 2006
Det bästa med att jobba på Stockholmshem: möjligheten att få vara med i utvecklingen av Stockholm. Och att det är ett roligt företag att jobba på.
Bor: brf-radhus i Årsta
Familj: man och två barn, 14 och 11 år
Fritidsintressen: skidåkning, svampplockning, sommarstuga i Stockholms skärgård, barnens aktiviteter
Favoritbyggnad: det finns ett funkishus på Kungsgatan i Eskilstuna som jag älskar.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega