Misstänkt isoleringsfusk i kommunala fastigheter

Gumeliusskolan är en av de byggnader där isoleringstjocklekarna avvikerfrån vad som beställts.

Härvan med det misstänkta isoleringsfusket i kommunala fastigheter i Örebro riskerar att svälla. Nu väljer fastighetsbolagen att granska och besiktiga allt som byggts eller renoverats de senaste fem åren.

Futurum Fastigheter, som bland annat förvaltar skolor och förskolor, fick i november ett tips om att rörisoleringen i ett av deras nybyggen inte stämde med vad man beställt. Tjockleken på isoleringen var bara 40 mm i stället för föreskrivna 60 mm.

Inget stämde med beställningen
Bolaget lät då kontrollera ytterligare ett tiotal fastigheter och upptäckte fel i samtliga.

– Det var olika typer av fel men ingenting stämde i varje fall med vad vi beställt, säger Stefan Selander, byggansvarig på Futurum Fastigheter.

Ulf Rohlén, vd på Örebrobostäder menar att det handlar om medvetet fusk.

Ökad energianvändning
Även kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder lät undersöka rörisoleringen i sina fastigheter. Sju hus har hittills undersökts och felaktig rörisolering upptäcktes i samtliga.

Den felaktiga rörisoleringen innebär ökad energianvändning och svårare för fastighetsbolagen att nå sina klimatkrav.

– Det här känns förstås extra trist eftersom vi lägger så mycket kraft på att jobba med energieffektivisering, säger Örebrobostäders vd Ulf Rohlén. Men det här kan ju förklara en del av att vi inte klarat våra energimål i våra nybyggda fastigheter de senaste åren.

Hundratal byggnader ska kontrolleras
Örebrobostäder och Futurum Fastigheter har nu beslutat att kontrollera och besiktiga alla sina nybyggen eller större renoveringar de senaste fem åren. Även kommunala Örebroporten har börjat undersöka sina fastigheter. Till att börja med ska minst ett hundratal fastigheter undersökas.

Fastighetsbolagen ska nu också tillsammans driva krav på rättning och ersättning från entreprenörerna som byggt husen. Totalt berörs cirka fem huvudentreprenörer.

Räknar på förlusterna
Fastighetsägarna kräver dels att rätt isoleringstjocklek monteras. Dessutom vill man ha ersättning för kostnaderna för den ökade energianvändningen hittills och även för framtida merkostnader, där det inte går att åtgärda felen.

Stefan Selander, Futurum Fastigheter.

– Vi räknar just nu på hur mycket pengar vi har förlorat och kommer att förlora, säger Stefan Selander på Futurum Fastigheter. Entreprenörerna hävdar att det bara är småpengar men det tror inte vi.

”Medvetet fusk”
Någon förklaring till alla felaktigheterna har fastighetsbolagen inte fått ännu.

– Någon har sagt att det bara är slarv men det kan det knappast vara i sådan omfattning. Jag har svårt att se att det inte handlar om medvetet fusk, säger Ulf Rohlén.

Uppmanar andra att kontrollera
Han uppmanar också samtliga fastighetsägare att se över rörisoleringen i sina nybyggen.

– Jag har redan tipsat flera av våra kolleger i Sabo men felaktigheterna kan även finnas hos privata fastighetsägare.

Slarv och otydligheter
Peter Höög är avdelningschef för NCC Construction i Värmland och Örebro, en av huvudentreprenörerna bakom de felaktiga installationerna. Han är försiktig med att uttala sig om vad som gått snett:

– Vi behöver få tid på oss att ta reda på vad som har hänt. Det har säkert begåtts misstag men vi vet ännu inte vad det beror på. Det kan handla både om slarv och otydligheter i vad som föreskrivits, jag är tveksam till att det skulle handla om medvetet fusk, säger Peter Höög.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

 

Har du också upptäckt felaktig isolering i era fastigheter? Hör av dig till oss och berätta: redaktionen@forvaltarforum.se

Avvikelser och systemfel bakom isoleringshärvan

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega