Få fastighetsägare anmäler klotter

Bild: Klotterkonsulten.se

Få klotterbrott i Göteborg anmäls till polisen och ännu färre klaras upp. Det visar en ny undersökning.

Endast 20 procent av fastighetsägarna som det senaste året fått klotter på sina fasader har anmält händelsen till polisen, skriver Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

Klotter och skadegörelse orsakar varje år kostnader för miljontals kronor. Det finns också dolda kostnader som det är svårt att mäta med kronor och ören.

Klotter och skadegörelse bidrar nämligen till att skapa otrygghet och otrivsel, vilket i förlängningen kan leda till en negativ spiral av ökande förfall och brottslighet.

Nedslående resultat
För att undersöka problemen med klotter har Fastighetsägarna gjort en undersökning bland sina medlemmar i Göteborg. Resultatet från de 150 fastighetsägare som svarat på enkäten är nedslående.

Hela 75 procent uppger att deras fastigheter drabbats av klotter det senaste året. Många bolag lägger också ner stora summor på sanering.

Den här typen av skadegörelse återspeglas dock inte i brottsstatistiken. 80 procent av de fastighetsägare som drabbats av klotter uppger att de aldrig anmäler till polisen.

Fastighetsägarnas svar
– Det är oroande att så få tillfällen av klotter anmäls och klaras upp. Jag tror alla förstår att det är svårutredda brott och att polisen måste prioritera mer allvarlig brottslighet. Samtidigt finns det forskning som visar att klotter ökar risken för ytterligare skadegörelse och kriminell verksamhet, säger David Björnberg, utredare hos Fastighetsägarna i Göteborg.

Endast en på tio fastighetsägare i Göteborg upplever att problemen med klotter har minskat de senaste fem åren. Hälften tycker att problemen med klotter är lika stora idag som tidigare medan en knapp tredjedel tycker att situationen har blivit värre.

 

Ta del av rapporten

Kontakt
David Björnberg
Utredare Fastighetsägarna GFR
david.bjornberg@fastighetsagarna.se
031-755 33 03

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega