Så handlar du upp hållbar utebelysning

Upphandlingsmyndigheten har uppdaterat sin vägledning för upphandling av hållbar utomhusbelysning. Det finns många vinster med en god och genomtänkt utomhusbelysning, säger Ylva Svedenmark på myndigheten.

–Med rätt och bra belysning uppnår man ett tryggare och mer hållbart samhälle. Det ger ökad tillgänglighet genom att fler människor vågar vistas ute och kanske åka kollektivt och cykla i stället för att ta bilen. Som fastighetsägare kan du också spara mycket energi och minska underhållet, säger Ylva Svedenmark, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.

Jämför gammalt och nytt
Vägledningen ger kunskap om vad som är viktigt att tänka på inför upphandling av den modernare belysningstekniken som ska ersätta de gamla natrium-och kvicksilverarmaturerna. Och jämför för- och nackdelar mellan gammalt och nytt.

– Allra viktigast är att tänka efter före. Vad vill man uppnå och vem är belysningen till för? Det innebär att inte bara sätta nya armaturer på gamla stolpar utan fundera över om det ska vara mer eller mindre belysning på olika platser. Därför är det viktigt att ta in de boendes perspektiv när man planerar och köper in ny belysning.

Ylva Svedenmark, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.

Väg in livscykelkostnad
Ylva Svedenmark uppmanar också beställaren att väga in hela livscykel- och driftperspektivet, inför upphandlingen. En belysningsanläggnings miljöpåverkan utgörs till över 80 procent av dess energianvändning, vilken innebär en betydande kostnad.

Många fastighetsägare och kommuner står nu i begrepp att handla upp ny belysningsteknik eftersom den gamla ska fasas ut. Men många avvaktar i förhoppning att den nya tekniken ska bli mer mogen och att det ska komma tydligare standarder.

Ingen anledning att vänta
Enligt Ylva Svedenmark finns ingen anledning att vänta.

– Vi kan inte vänta längre, det sker en utveckling hela tiden men den nya tekniken är redan i dag så bra att man inte behöver oroa sig, säger hon.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Tre steg för hållbar upphandling av utomhusbelysning

Före upphandling

  • Klargör belysningsstrategin
  • Gör en behovsanalys

Under upphandling

  • Beräkna livscykelkostnader
  • Ställ krav på prestanda

Under entreprenad

  • Tydliggör specifika krav och mål
  • Följ upp utvecklingen kontinuerligt

 

Ladda ned vägledningen Hållbar upphandling av utomhusbelysning här

Hållbarhetskriterier för utomhusbelysning

Kalkyl för beräkning av livscykelkostnad för belysningssystem

Läs mer om belysning här

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega