Mitthem får EU-miljoner till boskola

En av boskolans lokaler ligger i Nacksta.

Stödet ska användas till att arbeta med hållbarhet. Bland annat startar bostadsbolaget en boskola för nyanlända och studenter.

Mitthem och MittSverige Vatten och Avfall får 9,6 miljoner kronor i EU-medel för att under en treårsperiod arbeta med hållbarhetsfrågor kopplade till boendet.

Arbetet med att starta en boskola har redan påbörjats. Syftet är att öka kunskapen kring boendefrågor för nyanlända, men också för förstagångshyresgäster, till exempel studenter.

– Vi har aldrig drivit en boskola tidigare, så exakt hur det hela ska implementeras och sättas i drift är inte helt klart än. Ramarna finns klara, men nu ska vi besöka andra bostadsbolag som har boskolor för att få inspiration och lärdom av dem, säger projektledaren Nina Staaf.

Lära sig spara energi
Två lokaler i bostadsområdena Nacksta och Skönsberg i Sundsvall byggs om och förses med kök, badrum och tvättstuga där två ambassadörer från bolagen kommer att finnas på plats.

I lokalerna kommer hyresgästerna lära sig använda vatten på rätt sätt, källsortera, städa och hur man exempelvis gör rent köksfläkten.

Utbildningen varvas med teori, praktik och studiebesök i syfte att skapa ett mer hållbart samhälle. För Mitthems del handlar det bland annat om att sänka energikostnaderna men också att minska skador som uppkommer på grund av brist på information.

Två ambassadörer
Nina Staaf förklarar att målet är att nyanlända hyresgäster ska känna sig tryggare i sitt nya hemland och även lära sig om sina rättigheter och skyldigheter de har som hyresgäster.

Boutbildningar finns runt om i landet men det som är unikt för Mitthems utbildning är att bolaget kommer att jobba med språkanpassning och tolkar.

Två ambassadörer med passande språkkunskaper och kulturell kompetens ska driva och planera boskolan. Mitthem har redan anställt ambassadören Manijeh Baniameri och har för avsikt att anställa en ambassadör till.

Bygger på frivillighet
Nina Staaf berättar att Mitthem planerar en rad aktiviteter för att få nyanlända att delta i boskolan.

Utöver att boskolan språkanpassas och har ambassadörer med kulturell kompetens finns planer på att knacka dörr och bjuda in till öppet hus.

– Många ser det nog som en möjlighet. Det finns ju kulturella svårigheter att flytta till Sverige. Vi har olika standard och kulturer när det gäller att sköta en lägenhet. Vi språkanpassar boskolan för att få så många deltagare som möjligt.

Mitthems vision
Nina Staaf tror att arbetet med att bjuda in alla kommer pågå fram till jul och att boskolan kan starta i början av januari.

Projektet avslutas 2019, men målet är att fortsätta jobba med boskolan på längre sikt.

– Vår vision är att alla våra nya hyresgäster får gå i en boskola. Det främjar både hyresgästen och oss, så att vi kan förvalta vårt bestånd på bästa möjliga sätt och förebygga skador.

Kampanjer och studiebesök
Utöver boutbildningen kommer pengarna gå till olika aktiviteter och kampanjer.

Mitthem planerar riktade insatser i områden där det bor många barn, till exempel att bjuda in skolklasser på studiebesök. Bostadsbolaget kikar också på att skapa en webbaserad utbildning som i första hand ska riktas mot studenterna. Eventuellt kan det bli en obligatorisk utbildning som studenterna gör innan de signerar sitt hyresavtal.

– Vi vill ta hand om möjliga problem innan de blir verkliga problem. På sikt ska det här projektet leda till en beteendeförändring, så att vi blir bättre på att sopsortera, använda mindre vatten och förbruka mindre energi, säger Nina Staaf.

Efterlängtat projekt
På MittSverige Vatten och Avfall är projektet efterlängtat.

– Vi har länge velat jobba mer med information till nyanlända men har inte kommit fram till hur det kan göras på ett bra sätt. Genom det här samarbetet med Mitthem drar vi nytta av varandra och ger oss möjligheter till en kommunikation som vi aldrig tidigare kunnat erbjuda, säger Anna Törngren, kommunikatör på MittSverige Vatten och Avfall.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Kontakt

Projektledare Nina Staaf
nina.staaf@mitthem.se
060-139506

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega