Svenska Ljuspriset till Gävle

Lägenheten är både en bostad och en arbetsplats, vilket ställer krav på trivsel och hemkänsla såväl som funktion. Det har varit utgångspunkten för den flexibla och dynamiska ljuslösningen. Foto: Max Plunger

Humanas äldreboende i Gävle vinner årets upplaga av Svenska Ljuspriset.

Projektet prisas för den innovativa belysningslösningen som tar hänsyn till de olika behov som uppstår vid åldrandet. Priset delades ut på Ljusdagen på Berns Salonger i Stockholm den 5 september.

Vinnarna i Gävle prisades för att de satt brukarnas behov i första rum och använt ny ljusteknik som ett sinnesstimulerande verktyg där belysningen underlättar de boendes dygnsrytmsuppfattning och möjlighet att orientera sig.

Humana fick beröm för att bolaget har vågat satsa stort och ligga i framkant när det gäller teknik för att komma fram till ett nytänkande inom framtidens vård- och omsorgsboenden.

Konceptet sprids
– Satsningen på ljus gynnar både boende och personal. Genom en väl planerad och genomtänkt belysning, rätt färgsättning och inredning har vi skapat en mycket bättre miljö för alla, säger Kristoffer Andersson, fastighetschef hos Humana.

Resultatet i Gävle är så lyckat att belysningskonceptet nu utvecklas och kommer att användas på fler framtida äldreboenden inom Humana, bland annat i Växjö och Åkersberga.

Svenska Ljuspriset-juryn delade även ut två hedersomnämnanden som gick till BSK Arkitekter i Stockholm och Koppartälten i Hagaparken, Solna.

Fakta om projektet

  • Beställare: Humana Omsorg AB: Kristoffer Andersson
  • Fastighetsägare: Hemfosa
  • Belysningsplanerare: Ljusrum: Jonas Lindahl, Anton Martiin, Eva Bratell, Carolin Fischer och Hanne Secher
  • Ljusdesign / specialritade armaturer: Ljusrum: Jonas Lindahl, Lotta Löfgren och Eva Bratell
  • Arkitekt: White Arkitekter: Mats Johansson och Lotta Lindh
  • Inredningsarkitekt: Ljusrum: Eva Bratell och Emma Kruuse
  • Elkonsult: Midroc : Lars Reuterhäll
  • Elentreprenör: Midroc: Patric Pierrou
  • Programmering: Wennerström Ljuskontroll: Henrik Sewring

Fakta om Svenska Ljuspriset

Ett årligt pris som delas ut för att belöna projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och för att lyfta fram den höga nivån av ljusdesign i Sverige. Priset delades i år ut för 25:e gången.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega