Att göra lite bättre

Sara Haasmark brinner för hållbarhet. Läs om hur hon drar sitt strå till stacken.

Jag lyssnar på Johan Kuylenstierna, en av årets sommarpratare. Johan är vd för Stockholm Environment Institute, som 2016 rankades som världens mest inflytelserika tankesmedja inom miljöpolicyområdet. Johan är utbildad naturgeograf, adjungerad professor på Institutionen för naturgeografi vid Stockholms universitet och har arbetat med miljöfrågor i mer än 25 år.

En av mina idoler
Johan är en av mina idoler. Jag har träffat honom några gånger och han har även talat på Samhällsbyggnadsdagarna och medverkat i Samhällsbyggarpodden. Johan är alltid lika optimistisk om att vi kan lösa miljöutmaningarna som vi står inför. Med innovation och utveckling.

Det tror jag med, jag tror att vi helt enkelt måste göra saker, små och stora saker och hela, hela tiden.

Johan säger att vi måste sluta slänga mat. Äta upp den mat vi handlar och inte slänga bara för att bäst före-datumet redan varit. Det är enkelt, konkret och något vi alla kan göra.

I höst ska jag verkligen…..
Ofta brukar jag ha tankar om att nu ska jag minsann, och nu ska jag verkligen, och jag ska verkligen inte. Det här hösten är tiden som jag ska få allt det jag alltid velat få gjort verkligen genomfört. Tills kalendern börjar fyllas på med möten och måsten.

Men. Jag har blivit bättre på att skapa förutsättningar för att få det liv jag önskar. Och jag har förenklat mitt liv. Jag tror att det hänger ihop. Men det gäller att se upp för det kan ju lätt bli så att just de saker som man skaffar sig för att göra livet enklare, i själva verket stjäl både tid och ro. Som olika prylar, eller saker som ska förenkla och underlätta.

En härlig känsla av ro
I julas vispade jag för första gången för hand på mycket, mycket länge. Men det gick bra. Det kändes trevligt. Tog lite mer tid vid själva vispandet, men sedan var det bara att diska av vispen, ingenting som skulle plockas isär och förvaras och fixas med. Sedan inbillar jag mig att jag fick lite träning av olika små muskler i arm och hand också.

Och den lilla förändringen gav en så härlig känsla av ro. Att det tog lite tid att just vispa, men jag fick tid att tänka på annat än vad jag brukar tänka på vid användning av elvispen. Jag kan inte förklara det riktigt.

Men jag har under flera år valt bort saker och jag kan verkligen säga att färre saker ger mer tid. Och mindre stress.

Jag rensar
Men jag är inte ensam om att vilja få mer tid. Mer tid till familjen, till vänner, till lugnet, till kreativa idéer, till hobbys och intressen. Men jag tror inte att det är så omöjligt längre.

För jag gör som jag brukar när jag känner att tiden inte räcker till. Jag rensar. Jag rensar i garderoben och förrådet likväl som i kalendern. Vad behöver jag äga?  Vad behöver jag göra?

Och jag vet att jag, för att ge ett exempel, ofta brukar återkomma till vad vi sparat både miljömässigt och ekonomiskt när vi sålde vår stora bil. Men även vad vi vunnit i tid och i minskad stress. Ett konkret exempel är att mina barns danslektioner för en termin kostar lika mycket som bilen kostade en månad. Ja en sådan sak gör mig lycklig.

Vi måste våga välja klokare
För vi behöver ändra vårt beteende. Vi måste välja klokare. Och rensandet ser jag som ett sätt att börja. För tänk bara på så många fördelar ett rensande ger. Först det uppenbara om vi exempelvis ser en vind, en källare eller ett förråd framför oss. Ett utrymme fullt med saker. Kanske har det stått orört där ett tag och blivit dammigt.

Och istället för att vänta på rensandet till när en flyttar så kan det göras nu. Bara att röja ut och städa upp ger en så härlig känsla. Att få det rent. Men sedan att sortera upp det som ska säljas, skänkas eller behållas. För att slänga saker är också något vi behöver sluta med.

Så många vinster på en gång
Jag drömmer om ett Sverige som rensar. Ja jag kan redan se programidén framför mig: Hela Sverige rensar. Saker får nya hem. Och används igen. Eller så kanske du hittar något du länge saknat.  Å så härligt. Ja och så miljönyttan med att saker som redan tillverkats, används, istället för att nya tillverkas.

Och så bonusen då. Kanske kan du få en peng om du säljer en del av dina förvarade saker. Och vill du känna dig extra bra gör du något extra gott för pengarna.

Att ändra sitt liv tar tid
Jag läste nyligen någonstans att vi inte kan vara kreativa om vi är för stressade. Det låter rätt. Men att ändra sitt liv tar lite tid och det är ju precis det som man ofta saknar.

Jag kommer att minska min elanvändning i år genom att inte ersätta en del av de elprodukter vi haft som gått sönder samt ersätta en del med verkligen hållbara alternativ, med låg elförbrukning och lång hållbarhet.

Sara Haasmark
redaktionen@forvaltarforum.se

Sara Haasmark är vd på Samhällsbyggarna och har ett förflutet som hållbarhetschef och byggprojektledare, och har även arbetat med utveckling, förvaltning och försäljning av fastigheter. Sara är civilingenjör inom Environmental Engineering & Sustainable Infrastructure och brinner för hållbarhet. 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega