Vad får man göra på en balkong?

Får bostadsrättsinnehavare sola nakna, grilla eller sätta upp en parabol på balkongen? HSB ger vägledning.

Alla har vi vårt eget sätt att njuta av balkonglivet. Vissa kanske rullar ut lite konstgräs och övar på puttningen inför golfsäsongen, en annan kanske smyger ut för att sola naken medan en tredje kanske sitter och avnjuter någon spännande tobak i en vattenpipa.

Hur man än väljer av att njuta av sin balkong är det viktigt att man visar hänsyn till dina grannar och tänker på vad man faktiskt får och inte får göra.

Sunt förnuft
Radion kan kanske lämnas inne i lägenheten stället för att stå med på balkongen om man lyssnar på hög musik, mattor kan kanske skakas på lämpligare plats och på varma sommarkvällar då du gärna sitter ute med goda vänner får du försöka tänka på ljudnivån.

Här beskriver HSB de juridiska aspekterna av balkonglivet och svarar på de vanligaste frågorna. Men om vi sätter juridiken åt sidan så kommer du väldigt långt genom att använda sunt förnuft.

Längst ner på denna sida kan du ladda ner detta blogginlägg som en pdf.

Får man grilla?
Vid grillning på balkong finns det framförallt två aspekter att ta ställning till; dels brandrisken, dels risken för att rök och matos ska orsaka störningar för andra boende.

Det finns inte några generella regler för grillning på balkong. En fastighetsägare, till exempel en bostadsrättsförening, har ganska stora friheter att själv bestämma om grillning ska vara tillåtet eller inte inom fastighetens område, förutsatt att kommunens ordningsföreskrifter inte säger något annat.

Titta i din bostadsrättsförenings ordningsföreskrifter om det framgår om grillning på balkonger är tillåtet eller inte. Av ordningsföreskrifterna bör det även framgå om ett eventuellt förbud i så fall omfattar all grillning, oavsett om det sker med kol-, gasol- eller elgrill.

Om ett förbud mot grillning saknas är det viktigt att själv se till att grillningen inte sker på ett brandfarligt sätt. Det är även viktigt att visa hänsyn till sina grannar genom att tänka på att röken från grillen kan komma att störa grannar.

Som bostadsrättshavare är man ansvarig för att kontrollera vad kommunens ordningsföreskrifter säger om grillning samt om det för tillfället råder eldningsförbud eller inte.

Om du använder en gasolgrill är det viktigt att följa de regler som finns för hur gasoltuber får förvaras. Det finns mycket information på hemsidan för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Får man röka?
Det finns inget generellt förbud mot rökning i flerbostadshus och en förening kan inte förbjuda någon att röka på sin balkong eller uteplats. Men alla uppskattar inte rök. Visa hänsyn!

Bostadsrättslagens regler om störningar i boendet eller miljöbalkens regler om olägenhet skulle kunna användas även i fall med tobaksrök, men i ett rättsfall ansåg tingsrätten i Falun 2008 att rökande på balkong var tillåtet i rimlig omfattning även om den närmaste grannen blev störd.

Får man sola naken?
Det beror på hur man gör det och vilken insyn grannarna har. Under vissa omständigheter skulle den som solar naken kunna anmälas till polisen för förargelseväckande beteende.

Tänk på att visa hänsyn och vara lyhörd för vad grannarna tycker. Använd sunt förnuft. Även om din nakenhet kanske är det mest naturliga för dig så kanske inte andra delar din uppfattning.

Får man sätta upp parabol, markis eller blomsterlådor?
Önskar den boende sätta upp saker på fasaden, till exempel träpanel, parabol, markis eller liknande så måste bostadsrättsföreningens godkännande först inhämtas.

HSB:s rekommendation är att bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavare reglerar tillståndet i ett avtal. Anledningen till detta är dels att det är en trygghet för bostadsrättshavaren men också för att frågor om underhåll eller vad som händer när bostadsrätten byter ägare är viktigt att klargöra.

Balkong-blomsterlådor är en platssparande lösning för en grön balkong. Tänk dock på att lådorna måste hänga på insidan av balkongen av säkerhetsskäl. Fundera även på om det finns risk att vatten och jord hamnar hos grannen nedanför vid bevattning.

 

Grundregel
Det viktigt att bostadsrättsinnehavaren har god koll på dina stadgar, för en god dialog med grannar och bostadsrättsföreningen samt att man visar respekt och hänsyn för att alla njuter av sin balkong på olika sätt.

Ladda ner HSB:s råd som pdf

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega