De tar fajten mot hyresfusket

Hur stoppar man olovlig andrahandsuthyrning? Helena Norrby och hennes kollegor på Einar Mattsson har svar.

Fastighetsbolaget Einar Mattsson kräver hårdare tag för att stoppa olovlig andrahandsuthyrning. Bolaget lägger ner mycket arbete för att få bort hyresgäster som bryter mot reglerna och hjälper även andra fastighetsbolag att hålla efter problemet.

– Olovlig andrahandsuthyrning är ett stort problem för alla hyresvärdar och de hyresgäster som sköter sig. Vi når bara toppen av isberget, säger Helena Norrby, bostadskonsulent på Einar Mattsson.

Hon jobbar med att avslöja olovlig andrahandsuthyrning hos hyresvärdar som köper förvaltning av Einar Mattsson i Stockholmsområdet.

Växande problem
– Vi har friställt 110 lägenheter på två år. Dessutom har vi många ärenden som väntar i Hyresnämnden, säger Helena.

Hon har koll på hur vanligt det är med olovlig andrahandsuthyrning i Stockholmsregionen och har förstått att det är ett stort problem.

Bostadsbristen har inneburit att ett hyreskontrakt är guld värt. Ett vanligt scenario är att hyresgäster låter bli att säga upp sina kontrakt när de flyttar till en ny bostad. Sen hyrs den gamla lägenheten ut utan hyresvärdens godkännande och andrahandshyresgästen får ofta betala ockerhyra.

Skulle kapa bostadskön
Helena berättar att hon har hittat personer som har haft upp till fem boenden.

– Jag hävdar att om vi får bort alla som sitter med extralägenheter så skulle vi kapa hela den akuta bostadskön i Stockholm. Jag har inga bevis, men det är min känsla.

Svartuthyrningen skapar också otrygghet för grannar i och med att nya okända hyresgäster får tillgång till gemensamma utrymmen och gårdar.

Skräckexempel
Några fall är värre än andra och Helena har en del historier som slår det vanliga.

– Det var en kille som hade två rum och kök. Så köpte han tio våningssängar med tjugo bäddar och hyrde ut till polska gästarbetare. Han tog 3 000 kronor i månaden per bädd gånger 20. Det blir 60 000 i rena pengar i fickan varje månad. Och han hävdade att han bodde där med sin familj.

En annan hyresgäst hade åkt till sitt gamla hemland för att avsluta sina dagar där. En svärdotter hade tagit över lägenheten och hyrt ut den olovligt i andra hand. Eftersom det var omöjligt att delge hyresgästen tog det flera år att säga upp kontraktet.

Riskerar ingenting
Helena berättar att den som hyr ut sin lägenhet olovligen inte riskerar något annat än att kontraktet sägs upp och inte ens det är helt säkert eftersom det krävs många bevis i hyresnämnden.

Vissa hyresgäster har satt den olovliga andrahandsuthyrningen i system. Tidigare kunde personer som stått länge i bostadskön komma över många lägenheter genom att söka nya korttidskontrakt med något eller några års mellanrum.

– Det där har vi påtalat, så att nu kollar de upp det på Bostadsförmedlingen, säger Helena.

Varningssignaler
Hur lyckas Helena och hennes kollegor spåra upp och bevisa olovlig andrahandsuthyrning.

När det gäller Einar Mattssons fastigheter kommer de första varningssignalerna om olovlig andrahandsuthyrning främst från fastighetstekniker, avier som kommer i retur med adressaten okänd eller grannar som ringer.

Men så jobbar inte Helena, eftersom hon får i uppdrag av en hyresvärd att kolla en hel fastighet.

Så spårar Helena
– Jag tar ut listan på alla hyresgäster i fastigheten och kollar varenda folkbokföring. Är det flera som är skrivna i samma lägenhet eller har det varit det tidigare? Har de telefonnummer till någon annan adress? Jag tittar om de äger en villa eller någon annan fastighet? Sen kollar jag familj. Är de gifta, har de barn och var är de skrivna?

– Då hittar jag till exempel uppgifter om att de har tre barn och det minsta bara är några månader gammalt. Då ringer jag till den hyresvärden där de är skrivna och kollar vem som står på kontraktet eller till bostadsrättsföreningen och kollar vem som står som ägare. Och är det en villa kan jag se om vår hyresgäst står som medägare.

Puss på Facebook
Helena kollar också om det är någon annan än den som är skriven i lägenheten som har gjort en felanmälan.

– Om ingen annan är skriven i lägenheten kan jag gå in på sociala medier, framför allt på Facebook. Ibland säger mannen som vi kontaktar: ”nej, vi kan inte bo ihop” och sen är det jättegulliga bilder på Facebook där de pussas. Då printar jag ut bilden för att kunna använda den i hyresnämnden.

Är det ett par som har ett hus ihop kan Helena ringa byggnadskontoret i den kommun där huset finns och kolla om de har ansökt om någon utbyggnad och är det så kan hon kolla om de har tagit fler lån.

– Ska man bo och bygga ut tillsammans med den man separerar från? Det verkar ju inte riktigt klokt.

Airbnb
Många som hyr ut olovligen i andra hand gör det via Airbnb.

– Där går vi också in och tittar på nätet och hittar en del. De hyr ju ut lägenheter per natt. Det får man inte och det blir ju ett väldigt slitage och störning för grannarna.

Helena berättar att det inte är prövat om det är tillåtet att hyra ut ett rum via Airbnb om den som hyr ut själv bor i lägenheten. Men det är inte tillåtet att hyra ut hela lägenheten.

Dörrknackning
– Vi har ett tätt samarbete med ekonomer, förvaltare, fastighetsskötare, fastighetstekniker, hyresgäster och styrelser. Vi kollar byten, överlåtelser och nyuthyrningar så att de klarar alla krav och inte är trångbodda.

Helena och hennes kollegor ger sig också ut och knackar dörr för att kolla upp misstänkt olovlig andrahandsuthyrning. Förvaltarforum fick följa med Helena och kollegan Neda Shekarestan när de besökte ett antal lägenheter i en fastighet i centrala Stockholm.

Enkla frågor eller en tillfällig namnskylt på dörren kan ge mycket intressant information.

Jehovas vittnen
– Hej, vi kommer från Einar Mattsson, är det du som bor här? frågar Helena när dörren öppnas av en ung man med handduk runt midjan.

– Är ni från Jehovas vittnen? undrar mannen.

Det är en vänlig och lite humoristisk stämning och det här ärendet kan avslutas i och med den information som framkommer.

– Ibland öppnar de inte trots att vi hör att de är hemma och ibland lättar vi lite på brevlådan för att tala om varifrån vi kommer. Då ser man ibland att det står ett par fötter där. Hyr de svart har de blivit tillsagda att inte visa sig. Jag kan förstå det. Jag skulle nästan vilja ge dem lägenheten om den blev ledig. Men de har bara besittningsrätt gentemot andrahandshyresgästen och säger vi upp kontraktet måste de också flytta.

Långa väntetider
Även när Helena har bevis på olovlig andrahandsuthyrning är det svårt att säga upp kontraktet. Först ska hyresgästen via brev till alla kända adresser uppmanas att vidta rättelse, det vill säga flytta tillbaka till lägenheten eller säga upp den. Ofta får Helena inga svar.

Hör hyresgästen inte av sig måste Helena vänta en månad innan kontraktet kan sägas upp. Hör hyresgästen inte av sig inom den månaden och medger uppsägningen hänskjuts ärendet till hyresnämnden.

– Även om de hör av sig hör jag ibland att de inte talar sanning och då säger jag att vi får ta den här tvisten i hyresnämnden. Men där är så långa väntetider att det kan ta upp till ett år. Sen väntar vi två veckor på besked och sen tar det tre veckor innan det vinner laga kraft. Då överklagar hyresgästen till hovrätten och sen kan ärendet ligga där i ett halvår minst.

Alla samhällsklasser
Vem är det som håller på med olovlig andrahandsuthyrning?

– Det är alla samhällsklasser. Man hittar folk som sitter med en eller två gigantiska bostadsrätter i bästa lägena, samtidigt som de har korttidskontrakt på lägenheter som de hyr ut olovligen. Vi hittar också många vd:ar och folk som sitter i olika styrelser.

Men inget av detta stoppar Helena som trots att hon är 70 år verkar ha oändligt med energi. Hon har till och med skrivit till politiker för att de ska agera.

Helenas lösning
– Det här går att lösa på ett enkelt sätt om alla hyresvärdar och bostadsrättsföreningar kollar var deras hyresgäster eller medlemmar är folkbokförda. I dag finns det så många gratissajter där man kan kolla det här, så det behöver inte kosta något och det är busenkelt. Då kan ingen komma undan.

Är man inte är folkbokförd i sin lägenhet eller har rätt till komplementboende kan kontraktet sägas upp.

Helena tycker också att det borde vara straffbart att hyra ut olovligen i andra hand.

Böter eller fängelse
– Det borde ge böter eller i vissa fall fängelse. Det ska vara straffbart att lura folk och låta dem betala ockerhyror utan att straffas.

Helena tycker också att hyresgästerna ska vara återbetalningsskyldiga och tvingas betala tillbaka de pengar de har tjänat till den som hyrt i andra hand.

– Sen skulle de betala ersättning till oss för allt vårt extrajobb och juristernas jobb. Då riskerar man mer och då blir det här inte så lockande.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Kolla upp misstänkt olovlig andrahandsuthyrning

  • Är hyresgästen folkbokförd i lägenheten?
  • Har hyresgästen telefonnummer till annan adress?
  • Kommer avier i retur med adressaten okänd?
  • Ringer grannar och klagar på okända personer?
  • Äger eller är hyresgästen delägare i bostadsrätt eller hus?
  • Har hyresgäst annonser på Airbnb-sidor på nätet?
  • Är väldigt många personer folkbokförda i lägenheten?
  • Finns tillfällig namnskylt med okända namn på dörren?
  • Finns uppgifter om hyresgästen på Facebook?
  • Har någon annan än hyresgästen gjort en felanmälan?
  • Gör hembesök och kolla vem som bor i lägenheten!
  • Var är hyresgästens make/maka och barn skrivna?
  • Har hyresgästen fått bygglov eller tagit lån?

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega