Sisab sparar miljoner med digital övervakning

Niklas Dalgrip och Niklas Nordling Flodman på Sisabs driftcentral.

Genom att koppla upp sina skolor och förskolor, övervaka och styra dem online har fastighetsbolaget Sisab sparat 40 miljoner per år de senaste fem åren.

– Vi följer våra fastigheter som en läkare följer en patient som har EKG dygnet runt, säger Niklas Dalgrip, chef för Driftavdelningen på Sisab.

Det är eftermiddag i Årstadal utanför Stockholm och på Sisab:s driftcentral flimrar skärmarna. En innehåller en karta över Bagarmossen skola, en visar övervakningsbilder och på en tredje listas dagens felanmälningar. Den här eftermiddagen bevakar tre personer skärmarna och kommunicerar med tekniker, vaktmästare och andra berörda personer ute på Sisab:s 600 skolor/förskolor.

– Vi har ungefär 200 larm per dygn, säger Stefan Ullström och Markus Merikanto, som är inhyrda från Schneider Electric.

Så funkar det
På kartan över Bagarmossen skola pekar Stefan Ullström ut de trådlösa givare som sitter utsatta på skolan och mäter temperaturerna. Från skärmen kan han i realtid följa om temperaturen går upp eller ner.

Informationen kan både användas som grund för åtgärder och långsiktigt för att skapa sig en bild av hur bra värmen fungerar i en viss skola. Radiatorsystem kan höjas och sänkas direkt från driftcentralen, om det inte är något stort fel som orsakat temperaturskiftningarna och som kräver reparation ute på plats.

Sisab har liknande övervakningsmöjligheter för ventilation, larm och hissar och kan i realtid även följa åtgärder som gjorts på fastigheterna, såsom gräsklippning och besiktningar.

Hårda fakta
– Vi ser och övervakar det mesta. Det gör att vi kan identifiera trender. När systemet talar om att en trend går åt fel håll kan vi analysera varför och styra åt önskat håll, säger Niklas Dalgrip.

Förut fick Sisab gå på brukarnas subjektiva upplevelser om värme och ventilation, nu har de hårda fakta att utgå från.

– Vi har fantastiska brukare, men det är en utmaning för värme och ventilationen när ett rum kan vara fyllt av 30 barn ena stunden och nästa stund stå tomt för att de är på rast, och sedan vara fullt igen. Detta kan vi hantera nu, säger Niklas Dalgrip.

Sparat 190 miljoner
På många skolor är skadegörelse ett problem. För att förebygga detta har man installerat termosensorer utomhus på ett femtiotal fastigheter och dessa följs förstås också av driftcentralen. Sensorerna känner av människorna och hur de rör sig.

– Vi kan se att de är där, men undvika de integritetsproblem som är förknippade med ”vanliga” kameror. Systemet är så intelligent att det kan känna av när en grupp personer står på ett ställe där de inte borde vara, eller till exempel springer på tak, säger Niklas Dalgrip.

Sisab:s övervakning i realtid har minskat driftskostnaderna med 190 miljoner på fem år, 40 miljoner per år, och antalet felanmälningar från fastigheternas brukare har minskat från 15000 till drygt 8000.

– Vi har överträffat våra effektiviseringsmål med råge varje år. Vi har som ambition att minska våra driftskostnader med tre procent per år även i fortsättningen. Det blir så klart en större utmaning ju bättre vi blir, säger Niklas Dalgrip.

Text & Foto: Martina Nyhlin
redaktionen@forvaltarforum.se

 

Digital övervakning

I dag är alla Sisab:s skolor (200 stycken) samt huvuddelen av förskolorna (cirka 350 stycken) uppkopplade mot driftcentralen. Över 5000 styrande inomhusensorer har monterats och cirka 2000 datundercentraler har installerats.

Det tekniska nätverket bygger på att fastigheterna har fiber eller 4G installerat.  Går nätet ner trots redundans lever fastigheten vidare utifrån de inställda parametrarna, dock utan central övervakning.

 

Tre tips när du kopplar upp dina fastigheter

  1. Prioritera fler fastigheter snarare än bara några få för att säkrare nå förbättringsresultat.
  2. Var beredd på att satsa mycket i starten och även lägga tid på optimering av systemen när du kopplar upp. Det kommer att spara mer pengar i längden.
  3. Se inte uppkopplingen som ett sätt att spara personal. Det räcker inte med att koppla upp sig och köra, det behövs fortsatt kompetent personal som kan följa och utveckla systemen.

 

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega