Drömmen om Borås

Tomas Kruth och Anna Liljenby.

Fastighetsägarna arrangerar föreläsningar för att sprida framgångsrecept för centrumutveckling.

I vår kommer det centrumutvecklingsarbete som genomförts i Borås under namnet ”Drömmen om Borås” att spridas över landet. Det är Fastighetsägarnas experter på stadsutveckling som arrangerar en föreläsningsserie på nio orter för att få handlare och fastighetsägare att arbeta på samma sätt.

Tydliga målbilder och konkreta handlingsplaner för varje kvarter. Det var framgångsreceptet för Borås stadskärna som under senare år genomgått en förvandling.

Från brister i utbudet är stadskärnan idag mer välkomnande med ett stort restaurangutbud. Men utan systematiskt arbete, samverkan och stark förankring hos handlare och fastighetsägare hade man aldrig lyckats.

Visionsbilder
– Det här är en så framgångsrik modell att fler städer bör lära av Borås, menar Tomas Kruth, expert stadsutveckling på Fastighetsägarna.

I arbetet i Borås, som startade 2012, tog man först fram sex visionsbilder som skulle förmedla vilken känsla och vilket innehåll stråken i centrum ska ha. Visionsbilderna har sedan legat till grund för konkreta handlingsplaner för varje stråk.

– Mest talande är Hötorgets förvandling, från att vara ett öde torg omgärdat av tomma lokaler har det nu genomförts tre restaurangetableringar med en väderskyddad uteservering över hela torget, berättar Anna Liljenby, expert på stadsutveckling på Fastighetsägarna i Borås.

Förankring gav framgång
Nyckeln till framgång i processen har varit förankringen av idéerna bland verksamheter och fastighetsägare på varje gata.

– Det blir enklare att engagera sig när det handlar om miljön rakt utanför sin egen dörr, säger Anna Liljenby.

Stadsutveckling är en prioriterad fråga hos Fastighetsägarna och föreläsningsserien är till för att sprida kunskap till Fastighetsägarnas medlemsföretag, men även centrumutvecklare och kommunala tjänstemän kommer bjudas in på de olika orterna.

 

Gå på föreläsningarna!

Föreläsningar äger rum i Karlstad den 1 mars, Lidköping den 4 april, Skövde den 4 april, Tranås den 5 april, Värnamo den 5 april, Laholm den 26 april, Linköping den 3 maj, Vänersborg den 4 maj, Kungsbacka 30 maj.

Anmäl dig till Anna Liljenby på Fastighetsägarna

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega