Rätt fönster – en bra affär

LEIAB.RWP.jpgAtt välja fönster för att få ett bra klimatskal är inte så lätt. Vi har samlat aktuella råd, ny spännande teknik och exempel på åtgärder i tre ambitionsnivåer.

Fönster står för den största värmeförlusten i våra hus. Kostnaden för att byta fönster är förhållandevis stor, men om de gamla är slut kan det löna sig. Bra energifönster sänker kostnaden för uppvärmningen, förbättrar inomhusmiljön och dämpar utomhusbuller.

Samtidigt ska man ha i åtanke att EU och svenska myndigheter ställer allt hårdare krav på fastighetsbranschen för att få ner energianvändningen och minska vår klimatpåverkan.

– För nybyggnad har reglerna skärpts ungefär vartannat år på senare tid och det lutar åt ytterligare skärpningar. Men för ändringar och ombyggnad så tror jag att reglerna kommer stå sig ett tag till, säger Stefan Norrman, energiexpert på Boverket.

Billigt eller dyrt

- Själva märkningen säger inte om fönstret är bra eller dåligt, utan då får man titta på värdena, säger Stefan Norrman, energiexpert på Boverket.

– Själva märkningen säger inte om fönstret är bra eller dåligt, säger Stefan Norrman på Boverket.

Om de gamla karmarna och bågarna är i gott skick eller måste bevaras för att huset ska behålla sitt utseende är en enkel åtgärd att se över och komplettera fönstrens befintliga tätningslister. Det finns också olika metoder för att byta ut glasen eller komplettera med en tredje glasruta. En sådan åtgärd kan minska energiförlusterna från fönstren, men man når inte riktigt dagens bästa standard och på längre sikt kan det bli billigare att byta till nya fönster.

– Jag blir inte förvånad om det är billigare att köpa nya fönster än att byta glas eller komplettera med en extra glasruta. Har du gamla fönster krävs många mantimmar för att renovera dem och det måste du räkna in, säger Stefan Norrman.

Den tekniska livslängden för fönster brukar beräknas till 40 år. Tänk på att gamla energifönster från 80-talet kanske inte fungerar som de ska längre. Vid fönsterval måste man också ta hänsyn till väderstreck, klimat, vind och väder, fönsterstorlek, säkerhet och buller.

Jämför U-värdena
Hur bra ett fönster isolerar anges med U-värdet, ju lägre värde desto mindre energi läcker ut. Titta på det totala U-värdet eftersom glaset ofta har bättre U-värde än bågen och karmen.

– Svenska byggregler som gäller för ändring av byggnader säger att man ska eftersträva ett U-värde som inte är högre än 1,2 på fönsterna. Men det är således inget absolut tvång. Det finns utrymme för att ta hänsyn till byggnadens förutsättningar och ändringens omfattning, säger Stefan Norrman.

Det kan jämföras med att de flesta husen i miljonprogrammet har tvåglasfönster med ett U-värde som är mer än dubbelt så högt.

Telefonproblem
Ett bra U-värde inte alltid samma sak som en god energibalans. Då måste man även se till G-värdet, som i procent anger hur stor del av solstrålningen som passerar glaset.

En annan viktig aspekt när man installerar täta energifönster är att energifilmen på glasrutan kan försämra inomhustäckningen för mobiltelefonerna i hemmet.

– Alla som har täta fönster har problem med inomhustäckningen beroende på energifilmen på glasrutan. Men glastillverkarna tittar på det här, säger fönstertillverkaren LEIAB:s vd, Johan Pettersson.

Vad betyder märkningen?
Det finns många olika märkningar på fönster, men det är inte alltid de gör valet enklare. Grundkravet som gäller sedan 2013 är att alla nya fönster som säljs ska vara CE-märkta enligt europastandarden SS-EN 14351-1.

– Man ska inte stirra sig blind på märkningen. CE-märkningen är en deklaration på att värdena som uppgetts stämmer någorlunda. Själva märkningen säger inte om fönstret är bra eller dåligt, utan då får man titta på värdena, säger Stefan Norrman.

Solceller i glaset
Forskningen går snabbt framåt. En ny lovande innovation är en helt transparent solcellspanel som tagits fram av ett forskarteam vid Michigan State University i Michigan, USA. Det kan innebära att vanliga fönsterrutor i framtiden kan generera elektricitet.

En annan spännande uppfinning är ett nytt fönsterglas som kan alstra energi från vind och regn, vilket skulle kunna passa vårt svenska klimat. Forskare vid vid Georgia Institute of Technology i USA utnyttjar att regndroppar blir positivt laddade när de faller ner genom luften.

Glaset har flera skikt och det yttre skalet innehåller nanogeneratorer som kan fånga laddningen i dropparna. I ett annat lager finns två laddade plastskikt av små fjädrar. När dessa skikt pressas mot varandra av vinden alstras el precis som när man för en kam genom håret.

Luftrenare
Svenska forskare är också aktiva inom detta område. I en ny avhandling från Uppsala universitet presenteras en ny lösning på det så kallade ”sjuka hus-syndromet”.

Forskarna håller på att utveckla en fönsterbeläggning i nanoteknik som kan bryta ner skadliga organiska föroreningar i inomhusluften till vatten och koldioxid. Nanotekniken i fönsterglaset utnyttjar solljuset och behöver varken energi eller underhåll.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Läs även artiklarna ”Fasad – renovera effektivare” och ”Klimatskal till fyndpris”

Tre fönsterval

Renovera

Se över och komplettera fönstrens befintliga tätningslister. Byt ut glasen eller komplettera med en tredje glasruta. Man kan till exempel byta glas i en av rutorna mot en tvåglas isolerruta med lågemissionsskikt och fylla utrymmet mellan glaset med ädelgas. Tänk på att det inte alltid är så enkelt att ändra fönsterna och att du kan få följdproblem.

Nya fönster

Stirra dig inte blind på U-värdet utan kolla även G-värdet. Eftersträva i alla fall minst ett U-värde på 1,2. Ta också hänsyn till väderstreck, klimat, vind och väder, fönsterstorlek, säkerhet och buller. Fuska inte med drevningen när du byter fönster. Ett annat tips är att handla svenska fönster som ofta har bäst garantivillkor. Överväg också att glasa in balkongerna.

High tech

Avvakta tills det kommer ut helt nya lösningar på marknaden. Fönster som kan generera elektricitet eller rena inomhusluften kan bli verklighet snart. Men var beredd på att betala ett högt pris och att fönsterna kan ha ”barnsjukdomar” om du är en av de första kunderna.

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega